fbpx

Sargātāji un riskētāji

Pēdējā laikā daudz esmu domājis par dažādiem ieguldītāju un investoru veidiem. Pārdomas arī veicina cilvēku tādi jautājumi kā: “Vai tiešām ir kāds kurš iegulda uz pāris % gadā?”, “Kam vispār interesē ieguldījumi ar tik zemu ienesīgumu?”.

Cenšoties atbildēt uz šiem jautājumiem, nonācu pie atklāsmes, ka ieguldītāji iedalās divās plašās kategorijās – sargātāji un riskētāji.

Riskētāji

Riskētāji ir tie, kuri aktīvi meklē ieguldījumus ar pēc iespējas augstāku ienesīgumu ar attiecīgu risku. Un šajā gadījumā es nedomāju aklus riskētājus un spēlmaņus, bet gan cilvēkus, kas apzināti uzņemas risku, lai gūtu augstāku ienesīgumu.

Visaugstāko ienesīgumu uz ieguldīto kapitālu var sasniegt ieguldot savā biznesā. Tajā pašā laikā zaudēt, uzsākot savu biznesu, ir ļoti viegli un statistiski lielākā daļa jauno uzņēmumu ilgi nenodzīvo. Šos riskētājus es liktu riskētāju spektrā tālākajā galā jeb augstākais ienesīgums ar augstāko risku. Grafiski to var attēlot šādi:

Otra riskētāju kategorija ir cilvēki, kas darbojas ar savu kapitālu un šim kapitālam meklē ieguldīšanas iespējas. Ja pirmie paši izveido uzņēmumu, tad šie riskētāji parasti nodrošina kapitālu, bet biznesa darīšanu vai pārvaldīšanu veic citi. Šajā kapitālā var būt jaunuzņēmumu ieguldītāji, individuāli ieguldījumi nekustamajos īpašumos, parāda darījumos. Šie riskētāji nereti izmanto un bieži dod priekšroku izmantot daudz aizņemtā kapitāla.

Šo riskētāju ienesīgums uz pašu ieguldītā kapitāla tiecas būt 10%, 15% un vēl krietni vairāk. Arī šajos ieguldījumos ir riski, taču riskētājs ar to nodarbojas vairāk vai mazāk profesionāli un atrod tādus ieguldījumus, kur citiem risks pret sagaidāmo ienesīgumu ir pārāk augsts, taču riskētājam tas šķiet pievilcīgs un pieņemams. Šīs kategorijas riska un ienesīguma attiecību var attēlot:

Šajā kategorijā es iedalītu ari ieguldītājus, kas iegulda individuālās akcijās, individuālās augsta ienesīguma obligācijās, nekustamajos īpašumos (attīstīšana, uz salīdzinoši īstu termiņu cerot uz cenas izmaiņām, bieži izmantojot aizņemtu kapitālu), dažādos mazāk izplatītos spekulatīvos veidos (kolekcionāru iekāroti objekti, māksla, beisbola kartiņas, ekskluzīvi sporta apavi jeb sneakers, utt).

Kur riskētāji neiegulda? Riskētāji gandrīz nekad neiegulda zema ienesīguma drošos ieguldījumos. Izņēmums var būt īslaicīga līdzekļu izvietošana līdz brīdim, kad tiek atrasta nākamā pievilcīgā investīciju iespēja.

Sargātāji

Sargātāji ir tādi ieguldītāji, kuru galvenais uzdevums ir nosargāt jeb saglabāt esošos uzkrājumus un ieguldījumus. Nereti sargātājam neinteresē nekāds ienesīgums, ka tikai tiek saglabāts jau uzkrātais.

Spektra tālākajā galā ir sargātāji, kuri tur līdzekļus norēķinu kontā un pat neplāno to mainīt, jo galvenais ir saglabāt šo naudas summu. Tātad bez riska un bez ienesīguma. Gandrīz tikpat tālu spektrā ir arī depozītu ieguldītāji. Šie ieguldītāji paļaujas uz valsts garantiju un nogulda brīvos līdzekļus depozītos ar ļoti zemām likmēm.

Ejot mazliet uz priekšu spektrā, ņemot vērā riska pakāpi un sagaidāmo ienesīgumu, advancētāki sargātāji var ieguldīt valstu emitētās obligācijās un investīciju reitinga korporatīvajās obligācijās.

Sargātājiem nereti kā ieguldījumi patīk tādi ieguldījumi, kuriem šķietami ir stabila cena, kurai ir tendence pieaugt ilgtermiņā. Pie šiem ieguldījumiem var pieskaitīt nekustamā īpašuma ieguldījumus, neizmantojot aizņemtus līdzekļus, t.sk. īres dzīvokļi, lauksaimniecības zeme, meži, utt. Ieguldījumi netiek veikti, lai nopelnītu uz vērtības izmaiņām īstermiņā.

Pavisam advancēti sargātāji var piekrist ilgtermiņa ieguldījumiem akciju tirgos, izmantojot indeksu fondus un ETFus. Tomēr manā pieredzē sargātāju ir ļoti grūti pārliecināt uzņemties kaut nelielu risku, jo sargātāja primārais mērķis ir saglabāt uzkrājuma pašreizējo vērtību un to nezaudēt, ienesīgums ir otršķirīgs.

Sargātājam ideāls ieguldījums ir tāds, kurš ir drošs un spēj nest tādu ienesīgumu, kas ir vienāds vai augstāks par inflācijas līmeni. Šobrīd, diemžēl, šādi ieguldījumi neeksistē, jo patiešām drošie ieguldījumi sniedz ienesīgumu zemāku par inflācijas līmeni.

Kurš no ieguldītājiem esi Tu?

Ir ļoti svarīgi izvērtēt un saprast, vai esi sargātājs vai riskētājs. Ja pēc dabas esi sargātājs, tad, ieguldot riskētāja tipa ieguldījumos, var iedzīvoties sirds klauvēs, depresijā un vēl dažādās citās psiholoģiskās un fizioloģiskās problēmās.

Ja no apzināta vecuma vienmēr neesi tiecies pēc riska, izmēģinājis visādas trakas idejas karjerā vai ar savu naudu, tad visticamāk es starp sargātājiem. Ne viens, ne otrs nav labs vai slikts. Katram no ieguldītāja tipiem ir atšķirīgi ieguldījumi, kas spēs sniegt gaidīto rezultātu un prāta miera stāvokli. Ja tā nav, tad rodas problēmas.

Sargātāju problēmas

Sargātājiem problēmas rodas tad, kad tiek zaudēta nauda. Tas parasti notiek pēc ieguldījumiem tādos ieguldījumu veidos, kas šķietami atbilst sargātāja kritērijiem, lielākoties tā ir drošība.

Piemēram, pēc savas būtības ļoti riskants un agresīvs ieguldījumu veids apgalvo, ka ir drošs un sniedz kādas garantijas. Tādā veidā sargātājam tiek radīts maldīgs priekšstats par augstu drošību un šī maldīgā drošības sajūta sargātājaprāt attaisno ieguldījumu, pretī saņemot drošiem ieguldījumiem netipiski augstu ienesīgumu. Grafiski tas izskatās šādi:

Jāatzīmē, ka šāda attiecība tirgos nepastāv. Nav tādu ieguldījumu ar augstu ienesīgumu un zemu risku. Augstāks ienesīgums iet roku rokā ar augstāku risku. Var būt augsts risks, bet zems ienesīgums, tādā gadījumā tas vienkārši ir neprātīgs un neloģisks ieguldījums, taču nav iespējams augsts ienesīgums ar zemu risku.

Problēmas ilgu laiku var nebūt un neparādīties. Kamēr ekonomikā un finanšu tirgos kopumā viss ir labi, tikmēr pat vistrakākie ieguldījumi var būt ļoti ienesīgi un nerealizēties to apslēptie riski.

Kā vienu no piemēriem, kur sargātājiem var rasties problēmu, gribu minēt P2P lending jeb savstarpējo aizdevumu platformas. Tajās tiek uzrādīti augsti un fiksēti ienesīguma procenti, kā arī tiek piedāvātas atpirkuma garantijas, liekot ieguldītājam noprast, ka problēmu gadījumā viņa ieguldījums tiks atgriezts. Tipiski šis viss strādā tā saucamajos labajos laikos, taču kas notiks brīdī, kad ekonomikā iestāsies nopietna atdzišana un aizņēmēji lielos apjomos pārstās maksāt? Tajā brīdī atklāsies šādu ieguldījumu patiesais risks un atklāsies patiesā riska/ienesīguma attiecība. Šis gan ir tikai viens piemērs, tomēr šobrīd ļoti plaši izplatīts.

Sargātāja lielākais izaicinājums ir “neiegrābties” un neieguldīt šķietami zema riska ieguldījumos, kuru patiesais risks ir krietni augstāks vai vēl nav zināms, kāds tieši tas ir. Ja riska līmenis tieši nav zināms, tad gandrīz vienmēr pēc noklusējuma tas ir augsts.

Riskētāja problēmas

Riskētāja viens no lielākajiem izaicinājumiem ir nepakļauties pūļa psiholoģijai un “nepārslēgties” uz drošajiem ieguldījumiem. Visapkārt ir piesardzīgi, uzmanīgi un bieži arī pesimistiski cilvēki, kuri mēģinās atturēt no riskantiem ieguldījumiem, jo paši no tādiem baidās. Tie var būt paši tuvākie, gan arī netīšām atrasti eksperti, kuri iesaka piesardzību.

Riskētāja izaicinājums ir pieturēties pie savas riskētāja dabas un turpināt meklēt un radīt augsta ienesīguma un attiecīga riska ieguldījumu iespējas.

Riskētājs mīl meklēt risku, jo zina, ka parasti lielāks risks ir saistīts ir augstāku ienesīgumu. Tomēr var gadīties arī citādāk, ka ir liels risks, taču ienesīgums ir zems. Riskētāja otrs izaicinājums ir identificēt tādas iespējas, kuras saistās ar lielu risku, taču paredzamais ienesīgums ir zems, un no šādām ieguldīšanas iespējām izvairīties. Grafiski tādas iespējas izskatās:

Riskētāju un sargātāju sadursme

Ne pārāk bieži, tomēr gadās, ka riskētāji saduras ar sargātājiem. Piemēram, riskētājs savu augstā ienesīguma ideju piedāvā sargātājam. Ja sargātājs uz to pēc nopietnas pārliecināšanas piekrīt, tad var gadīties, ka visu sadarbības periodu būs saspringtas attiecības un “nokaitēta gaisotne”, jo atšķiras cilvēku personības un vajadzības.

Tieši tāpēc katram būtu jāpārzina savas preferences un piemērotākie risinājumi, lai no šādām situācijām izvairītos.

Ja sargātājs pie agresīva ieguldījumu piedāvājuma saņemšanas uzreiz saprastu, ka tas neatbilst viņa profilam, saruna var tikt pārtraukta uzreiz un var lieki netērēt vienam otra laiku.

Kas Tu esi – sargātājs vai riskētājs?

____________________________________________

Ja nepieciešams padoms vai konsultācija, ieskaties sadaļā Pakalpojumi!

Piesakies konsultācijai par uzkrājumiem

____________________________________________

Lai nepalaistu garām jaunākos rakstus, pieraksties uz e-pastu saņemt iknedēļas newsletter. To var izdarīt lapas labajā pusē (uz datora) vai lapas pašā apakšā (telefoniem draudzīgajā versijā)

Dalies ar rakstu un komentē to šeit: