fbpx

2.pensiju līmenis – salīdzinājums #2.1

confident senior businessman holding money in hands while sitting at table near laptop

Kopš iepriekšējā 2.pensiju līmeņa plānu salīdzinājuma #2 ir pagājis pavisam īss brīdis, tomēr ir notikušas gana lielas izmaiņas šajā laikā “spēles laukā”, ka ir vērts vēlreiz apskatīt un salīdzināt 2.pensiju līmeņa plānus.

Iemesls jaunam salīdzinājumam

Uz iepriekšējā salīdzinājuma tapšanas brīdi tādi plāni, kuri var izvietot līdzekļus līdz 100% akcijās, bija 5. Šodien tādi ir 10!

Citās plānu kategorijās izmaiņas neesmu manījis, tāpēc tās šoreiz vispār neapskatīsim.

Komisijas

Kā galveno faktoru plānu pievilcīguma vērtēšanai iepriekšējos apskatos izmantoju maksimālo iespējamo komisiju apmēru.

Maksimālās komisijas apmērs svārstās no 0.3% gadā līdz 1.10% gadā.

Plāni ar zemāko maksimālo komisiju ir:

  • SEB indeksu plāns ar 0.3% komisiju
  • Swedbank ieguldījumu plāns Dinamika Indekss ar 0.3% komisiju
  • Luminor indeksu ieguldījumu plāns Ilgtspējīgā nākotne ar 0.32% komisiju

Tātad, ja izvēlamies, vadoties tikai un vienīgi pēc komisijas maksas, tad jāizvēlas SEB vai Swedbank piedāvātie indeksu plāni. Luminor plāna komisija, kas ir par 0.02% lielāka ir ļoti neliela atšķirība, kura pat ilgtermiņa neatstās būtisku ietekmi.

Citi gala rezultātu ietekmējošie faktori

Pēc iepriekšējā salīdzinājuma tapšanas mani uzrunāja Indexo un pastāstīja savu skatījumu, kāpēc, viņuprāt, tieši Indexo Jauda 16-50 plāns ir visdevīgākais klientam.

Starp citu, šī ir pirmā reize, kad kāds pārvaldītājs ir mani uzrunājis pa tiešo un pastāstījis savu skatījumu. Es nevienam iepriekš neesmu atteicis un vienmēr esmu gatavs uzklausīt, taču, acīmredzot, iepriekš tādu vajadzību pārvaldītāji nav saskatījuši.

Atpakaļ pie Indexo.

Indexo minēja 2 faktorus, kas viņu plānu padara izdevīgāku:

  • Ļoti zemas pastarpinātās izmaksas – katrs no indeksu plānā iekļautajiem fondiem vai ETFiem arī ietur savu komisiju par līdzekļu pārvaldīšanu. Indexo minēja, ka viņiem esot izdevies šīs komisijas nospiest līdz ļoti, ļoti zemiem līmeņiem.
  • Cash drag – šis ir galvenais faktors, kas padarot Indexo plānu pievilcīgāku.

Par Cash drag ir jāpastāsta plašāk. Ar to tiek saprasts tas, ka portfelī jeb šajā gadījumā plānā ir noteikts līdzekļu apmērs, kurš atrodas naudas līdzekļu formā. Tas nepelna nekādus procentus, attiecīgi plāna sniegums nekad nevar būt vienāds ar salīdzināmo etalona indeksu.

Skaidrojošais piemērs: pieņemsim, ka 100% akciju plānā esošie līdzekļi ir izvietoti sekojoši – 95% akcijās un 5% naudas līdzekļos. Naudas līdzekļi tādos apmēros tiek turēti, lai spētu apmierināt pieprasījumus pēc naudas izmaksām, kad dalībnieki viena vai cita iemesla dēļ pamet plānu.

Ja pieņemam 8% gada ienesīgumu, tad šāda plāna maksimālais ienesīgums pirms komisijām ir 8% x 0.95 = 7.6%.

Ja plānam ir izdevies samazināt regulāri brīvi esošo līdzekļu apmēru līdz 0.5%, tad šāda plāna maksimālais ienesīgums pirms komisijām ir 7.96%.

Indexo man stāstīja, ka viņiem ir izdevies ieviest tādus procesus, ka viņu brīvo naudas līdzekļu apmērs ir tikai 0.5%. Taču konkurentiem ar zemākām pārvaldīšanas komisijām naudas līdzekļos vidēji ir ap 5%.

Kāds ir gala ienesīgums, ja mēs piemērojam šo plānu komisijas?

Plānam, kurš akcijās izvietojis 95% un kurš iekasē 0.3% komisiju, gala ienesīgums varētu būt ap 7.6%-0.3% = 7.3%

Indexo plānam, kurš akcijās izvietojis 99.5% un kurš iekasē 0.53% komisiju, gala ienesīgums varētu būt ap 7.96%-0.53% = 7.43%

Zemāku brīvo līdzekļu rezultātā atšķirība gala ienesīgumā varētu būt 0.13% gadā.

No šī var secināt, ka zemākā komisija ne vienmēr ir pats izdevīgākais kritērijs gala rezultātā. Tomēr kopumā vēlos uzsvērt, ka lielā daļā gadījuma zemākā komisija būs izdevīgākais risinājums.

Tātad šobrīd izdevīgākais plāns kategorijā Aktīvie plāni 100%, ņemot vērā augstāk minēto, sanāk Indexo Jauda 16-50.

Līdzekļu izvietojums

Tomēr, ja jau ejam dziļākās detaļās, tad ir arī vērts parunāt par līdzekļu izvietojumu.

Ja nav zināšanu vai iepriekšējas pieredzes, vai vienkārši augstas ziņkārībās, tad varētu šķist, ka visi indeksu plāni vienādi izvieto līdzekļus. Tomēr tā nav.

Pēc aprakstiem ir secināms, ka SEB indeksu, Swedbank Dinamika indekss un Indexo Jauda plāni iegulda attīstīto valstu akciju tirgos.

Tikmēr Luminor plāns iegulda visas pasaules akciju tirgos, t.sk. attīstības valstu akciju tirgos, tādos kā Ķīna, Brazīlija, Indija u.c. Saskaņā ar pēdējā ziņojuma datiem Luminor indeksa plāna līdzekļi 23% apmērā ir izvietoti attīstības tirgos.

Kāda tam nozīme?

Pirms laika šajā blogā biju publicējis šādu rakstu: Kādu indeksu izmantot pasīvajai ieguldīšanai?

Rakstā secināju, ka izvēloties šobrīd tikai ASV akcijas un/vai attīstītās pasaules akcijas, mēs riskējam palaist garām augstāku ienesīgumu. Jāpiebilst, ka ieguldījumi attīstības tirgos saistās ar augstākiem riskiem nekā attīstītajās valstīs.

Kādas ir atšķirības starp šiem plāniem?

Plāni, kur izvieto līdzekļus attīstītajās valstīs, parasti par etalonu pieņem MSCI World jeb līdzīgu indeksu. Uz oktobra beigām šajā indeksā 68% īpatsvars bija ASV akcijām un 32% īpatsvars citiem attīstības tirgiem.

Savukārt Luminor plāna gadījumā 23.1% ir izvietoti attīstības valstīs, 4.3% naudas līdzekļos un 72.5% attīstītajos tirgos.

Kādi varētu izskatīties teorētiskie ienesīgumi nākamajos 10 gados? Šeit palīgā nāk Research affiliates, kuri prognozē sekojošus ienesīgumus nākamajiem 10 gadiem:

  • ASV akcijas – 1.6% gadā
  • Pārējo attīstīto valstu akcijas – 6.6% gadā
  • Visu attīstīto valstu akciju ienesīgums ir 0.68 x 1.6% + 0.32 x 6.6% = 3.2%
  • Attīstība valstu akcijas – 8.8% gadā

Kādi varētu būt potenciālie ienesīgumi nākamajiem 10 gadiem konkrētiem plāniem, ņemot vērā šo informāciju?

Indexo Jauda – 3.2% x 0.995 – 0.53% = 2.65%

Luminor indeksu plāns – 3.2% x 0.725 + 8.8% x 0.231 – 0.32% = 4.03%

Atšķirība rezultātos sanāk 1.38% gadā nākamajos 10 gados. Starpība gana liela.

Secinājumi

10 plānu esamība Aktīvo 100% plānu kategorijā nepadara izvēli vieglāku. Izvēli padara grūtāku.

Ja gribas vienkārši un daudz nedomājot, tad zemāka komisija ir labs izvēles rīks (SEB indeksu un Swedbank Dinamika indekss).

Ja gribas jau iet dziļāk, tad no līdzvērtīgiem plāniem plāns ar zemāku naudas līdzekļu apmēru pat ar augstāku komisiju gala rezultātā būs izdevīgāks (Indexo Jauda).

Ja jau sāk interesēties par līdzekļu izvietojumu un ir vēlme, lai līdzekļi tiek izvietoti arī attīstības valstu tirgos, tad ir potenciāls nākamajos 1o gados sasniegt augstāku ienesīgumu (Luminor indeksu plāns).

Atruna: Augstāk rakstītais ir tikai un vienīgi mans personīgais viedoklis un nav uzskatāms kā aicinājums vai rekomendācija veikt vai neveikt kādas konkrētas investīcijas. Investīciju lēmumi ir katra paša ziņā.

Neesmu saistīts ne ar vienu valsts fondēto pensiju pārvaldnieku, neesmu saņēmis mudinājumu vai atlīdzību par šī salīdzinājuma izveidošanu.

____________________________________________

Ja nepieciešams padoms vai konsultācija, ieskaties sadaļā Pakalpojumi!

____________________________________________

Dalies ar rakstu un komentē to šeit: