fbpx

2.pensiju līmeņa mantošana un apgādnieka zaudējuma pensija

Iepriekšējā rakstā par 2.pensiju līmeņa mantošanu izklāstīju savas domas, kāpēc tieši mantošana civillikumā noteiktā kārtībā man šķiet visloģiskākais risinājums.

Tā nu sagadījās, ka es biju viens no pirmajiem, kurš publicēja domas un viedokli par 2.pensiju līmeņa mantošanu. Pēc tam sekoja virkne mediju publikāciju ar bieži vien biedējošiem virsrakstiem, piemēram:

NRA PĒTA: pensiju otrā līmeņa mantošana slēpj zemūdens akmeņus

Nodot pensiju mantošanā vai labāk ne? Dažiem izdevīgāk būtu to atstāt valstij

Varbūt mediji tā nebija domājuši, bet ir sanākuši diezgan iebaidoši raksti un “pētījumi”. Grūti saprast, kāpēc tieši šāds komunikācijas veids un ziņojums tiek pasniegts. Iespējams, citādāk būtu grūti dabūt rakstu skatījumus, bet ceru, ka kļūdos šajā aspektā.

Kāpēc es par šo rakstu? Tāpēc, ka ir būtiska nianse, kas nevienā no “pētījumiem” netiek pieminēta. Piemēros tiek izmantoti jauni cilvēki, t.sk. vecumā zem 30 gadiem, ar maziem bērniem un tad tiek rēķināts, cik liela varētu būt starpība starp 2.pensiju līmeņa uzkrājuma nodošanu mantošanai un nodošanu valsts budžetam.

Tomēr nevienām no “pētījumiem” netiek pieminēti sekojoši pensiju likuma punkti 11.pants 1.punkts “Tiesības uz vecuma pensiju ir sievietēm un vīriešiem, kuri sasnieguši 65 gadu vecumu un kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 20 gadiem.” un pārejas noteikumu punkts 8.2 “No 2014.gada 1.janvāra līdz 2024.gada 31.decembrim šā likuma 11.panta pirmajā daļā noteiktais vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamais apdrošināšanas stāžs ir 15 gadi.”

Kāpēc šie punkti ir svarīgi?

Jo tiesības uz apgādnieka zaudējuma pensiju ir mirušā apgādnieka bērniem, ja apgādnieks ir bijis apdrošinātā persona un viņa kopējais apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 15 gadiem. Ja ir mazāks stāžs, tad piešķir minimālo pabalstu.

Šāds konkrēts gadījums ar VSAA atbildi ir aprakstīts šeit: Valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts apgādnieka zaudējuma gadījumā

15 gadu stāžs ir nepieciešams šobrīd, no 2024.gada ir nepieciešams 20 gadu stāžs.

Pēc maniem pieņēmumiem normālā gadījumā cilvēks 15 gadu stāžu sasniedz ap 35 gadu vecumu, attiecīgi 20 gadu stāžu ap 40 gadu vecumu. Kāds, iespējams, daudz vēlāk, taču cits mazliet agrāk.

Ja stāžs ir mazāks par šobrīd noteiktajiem 15 gadiem, tad neatkarīgi no 1. un 2. pensiju līmeņu uzkrājumiem, bērniem tiks maksāts minimālais pabalsts. Tātad var secināt, ka līdz 35 gadu vecumam jebkurai personai ir izdevīgāk izvēlēties atstāt 2.pensiju līmeņa uzkrājumu mantošanai civillikuma noteiktajā kārtībā.

Ir diezgan daudz cilvēki Latvijā vecumā līdz 35 gadiem ar ievērojamiem 2.pensiju līmeņa uzkrājumiem (virs 10 000 eiro), citiem tie pat pārsniedz 30 000 eiro. Ja šie cilvēki redz minētos “pētījumus” un paļaujas uz tiem un izvēlas savu uzkrājumu ieskaitīt valsts budžetā, tad viņu mazie bērni saņems nevis lielāku apgādnieka zaudējuma pensiju, bet gan minimālo pabalstu un personas uzkrātais kapitāls būtībā aizies kopējā pensiju katlā.

Personām līdz 35 gadu vecumam ir izdevīgāk izvēlēties 2.pensiju līmeņa uzkrājuma mantošanu civillikumā noteiktajā kartībā, tādā veidā dzīvi palikušie saņems uzkrājumu naudā un mazgadīgie bērni jebkurā gadījumā saņems minimālo pabalstu.

Pārskatīt šo lēmumu vajadzētu sasniedzot 35 gadu vecumu vai 40 gadu vecumu no 2024.gada. Ja šobrīd esi vecāks par 35 gadiem vai 40 gadiem no 2024.gada un tev ir viens vai vairāki mazi bērni, tad tiešām izdevīgāk var būt izvēlēties nodot 2.pensiju līmeņa uzkrājumu valsts budžetam. Ja bērni jau ir tuvu pilngadībai, tad vēljoprojām izdevīgāk varētu būtu mantošana civillikuma kārtībā.

Ja esmu kļūdījies, lūdzu, dodiet ziņu!

Secinājums

Līdz 35 gadu vecumam gandrīz jebkurai personai ir izdevīgāk izvēlēties atstāt 2.pensiju līmeņa uzkrājumu mantošanai civillikuma noteiktajā kārtībā, pat ja ir mazgadīgi bērni.

____________________________________________

Ja nepieciešams padoms vai konsultācija, ieskaties sadaļā Pakalpojumi!

Piesakies konsultācijai par pensiju līmeņiem

____________________________________________

Lai nepalaistu garām jaunākos rakstus, pieraksties uz e-pastu saņemt iknedēļas newsletter. To var izdarīt lapas labajā pusē (uz datora) vai lapas pašā apakšā (telefoniem draudzīgajā versijā)

Dalies ar rakstu un komentē to šeit: