fbpx

2.pensiju līmenis – salīdzinājums #2

confident senior businessman holding money in hands while sitting at table near laptop

Iepriekšējais 2.pensiju līmeņa plānu salīdzinājums tapa jau pirms gandrīz pusotra gada. Tas ir atrodams šeit. Pa šo laiku ir notikušas izmaiņas, kuru dēļ ir vērts vēlreiz apskatīt visus plānus un izvērtēt, vai nav jāveic izmaiņas savā 2.pensiju līmeņa plāna izvēlē.

Kopsavilkums – kuru plānu izvēlēties?

Vecumā no 18 līdz 50 gadiem Luminor indeksu ieguldījumu plāns Ilgtspējīgā nākotne

Vecumā no 50 līdz 58 gadiem Ieguldījumu plāns SEB indeksu plāns (līdz 75% akcijās) vai Swedbank pensiju ieguldījumu plāns “Dinamika” (līdz 50% akcijās)

Vecumā no 58 gadiem Ieguldījumu plāns Swedbank pensiju ieguldījumu plāns “Stabilitāte”

32 pensiju plāni

Salīdzinājuma tapšanas brīdī Latvijas iedzīvotājiem ir pieejams 32 2.pensiju līmeņa plāni. 8 pārvaldītāji piedāvā dažādus plānus 5 kategorijās. Arī pārvaldīto plānu skaits atšķiras, sākot no 1 plāna no ABLV Asset Management, IPAS un beidzot ar 7 plāniem no “SEB Wealth Management” Ieguldījumu pārvaldes akciju sabiedrības. Katram plānam ir sava ieguldīšanas stratēģija, tāpat katram plānam ir sava komisiju struktūra.

Tik plašā piedāvājumā var ļoti viegli apmaldīties. Tieši tāpēc nolēmu izveidot 2.pensiju līmeņu salīdzinājumu un pēc dažiem kritērijiem izvēlēties tos plānus, kuri, manuprāt, ir pievilcīgākie.

Kāds plāns ir piemērots man?

Plāni ir iedalīti 5 kategorijās. Zemākais risks un attiecīgi zemākais sagaidāmais ienesīgums ir konservatīvajiem plāniem (100% no aktīviem ieguldu obligācijās un depozītos), tiem ar augstāku risku un attiecīgi augstāku sagaidāmo ienesīgumu seko sabalansētie plāni (līdz 25% no aktīviem iegulda akcijās), pēc tam seko aktīvie plāni 50% (līdz 50% no aktīviem iegulda akcijās) un pēc tam aktīvie plāni 75% (līdz 75% no aktīviem iegulda akcijās), kategoriju sarakstu noslēdz aktīvie plāni 100% ( līdz 75% no aktīviem iegulda akcijās )no kuriem tiek sagaidīts gan augstāks risks, gan augstāks ienesīgums.

Jo ilgāks laiks ir atlicis līdz pensijas vecumam, jo agresīvāku (vairāk iegulda akcijās) pensiju ir vēlams izvēlēties. Kāpēc vairāk akcijās? Pirms 4 gadiem bloga rakstā Investīcijas akcijās secināju, ka ilgtermiņa ienesīgums akcijām ir augstāks nekā obligācijām. Tiesa, akcijām ir novērojams augstāks svārstīgums un pat ilgstošus periodus to sniegums var būt negatīvs. Tomēr tajā pašā rakstā secināju, ka 10 gadu ienesīgums ieguldījumiem akcijās pārliecinošā vairumā gadījumu ir ar pozitīvu ienesīgumu, vidēji pārsniedzot 10% gada ienesīgumu, savukārt 20 gadu periodos ir bijuši tikai 3 periodi, kuros gada ienesīgums ir bijis zem 5% gadā.

Tātad, jo ilgāks laiks ir atlicis līdz pensijas vecumam, jo lielākai daļai aktīviem vajadzētu būt izvietotiem akcijās.

Var rezumēt šādi:

Vecumā no 18 līdz 50 gadiem būtu jāizvēlas aktīvie plāni 100% jeb ar līdz 100% aktīvu izvietošanu akcijās

Vecumā no 50-58 gadiem būtu jāizvēlas aktīvie plāni 50% vai 75% jeb attiecīgi ar līdz 50% līdz 75% aktīvu izvietošanu akcijās. Tā kā līdz pensijas vecumam ir atlikuši 7 līdz 15 gadi, kas ir pietiekami ilgs laiks, kurā būtu vēlams aktīviem turpināt nest kaut nelielu ienesīgumu, tieši tāpēc šajā vecumā ir jāizvēlas tāds plāns, kurš turpina ieguldīt akcijās.

Vecumā no 58 gadiem būtu jāizvēlas konservatīvais plāns, kas 100% no aktīviem iegulda drošās obligācijās un termiņdepozītos. Šajā brīdī svarīgākais ir saglabāt iepriekš nopelnīto kapitālu.

Kā izvēlēties plānu?

Kad ir skaidrs, kuru kategoriju izvēlēties, tad ir jāizvēlas konkrēts pensiju plāns. Viens no svarīgākajiem kritērijiem plāna izvēlē ir komisiju apmērs. Jo mazāka komisija, jo lielāka peļņa, par to šajā rakstā mazāka komisija, lielāka peļņa.

2.pensiju līmeņa plāniem piemēro 2 veidu komisijas – fiksēto un mainīgo. Kopā to apmērs dažādām plānu stratēģijām nedrīkst pārsniegt noteiktus apmērus.

Ja salīdzinātu pensiju plānus tikai pēc fiksētās komisijas apmēra, tad tās īpaši neatšķiras. Savukārt, mainīgo komisiju vairākiem plāniem nepiemēro vispār. Lai gan mainīgā komisija pārvaldītājam ir jānopelna, nodrošinot ienesīgumu virs atskaites indeksa, tomēr jebkurā gadījumā maksimālā piemērojamā komisija plāniem, kuri piemēro mainīgo komisiju, potenciāli ir ievērojami augstāka. Tāpēc izvēloties starp pensiju plāniem, kopā tiek skaitīta gan pastāvīgā komisija, gan mainīgā komisija.

Kā galveno kritēriju esmu izvēlējis tieši kopēju komisiju izmaksu apmēru.

Pensiju plāns vecumā no 18 līdz 50 gadiem

Vecumā no 18 līdz 50 gadiem vajadzētu izvēlēties kādu no aktīvajiem plāniem, kuros ieguldījumi akcijās var sasniegt 100%.

Pensiju plāna nosaukumsIeguldījumu plāna kategorijaMaksimālā komisija
Ieguldījumu plāns “INVL MAKSIMĀLAIS 16+”Aktīvie plāni 100%1.10%
Luminor indeksu ieguldījumu plāns Ilgtspējīgā nākotneAktīvie plāni 100%0.32%
Swedbank ieguldījumu plāns 1970+Aktīvie plāni 100%0.48%
Swedbank ieguldījumu plāns 1980+Aktīvie plāni 100%0.48%
Swedbank ieguldījumu plāns 1990+Aktīvie plāni 100%0.48%

Kā redzam, tad Luminor indeksu ieguldījumu plāns Ilgtspējīgā nākotne izceļas ar izteikti zemāku komisiju nekā pārējiem plāniem.

Pie tam plāns ir indeksu plāns, kas nozīmē to, ka aktīvi tiek pārvaldīti pasīvi, līdz ar to varam rēķināties ar tādu ienesīgumu, kādu uzrādīs globālie akciju tirgi kopumā.

Tātad vecumā no 18 līdz 50 gadiem izvēlamies Luminor indeksu ieguldījumu plānu Ilgtspējīgā nākotne.

Pensiju plāns vecumā no 50 līdz 58 gadiem

Vecumā no 50 līdz 58 gadiem vajadzētu izvēlēties kādu no aktīvajiem plāniem, kuros ieguldījumi akcijās var sasniegt 50% vai 75%.

Kāpēc 50% vai 75%? Tāpēc, ka līdz pensijas vecumam vēl ir 7-15 gadi. Jo mazāk gadu atlicis līdz pensijas vecumam, jo mazāk aktīvu plānu būtu jāizvēlas. Ja šobrīd ir 50 gadi, tad derēs 75% plāns, ja ir 55 gadi, tad derēs 50% plāns.

Pensiju plāna nosaukumsIeguldījumu plāna kategorijaMaksimālā komisija
CBL dzīves cikla plāns MillennialsAktīvie plāni 75%0.48%
CBL Ilgtspējīgu iespēju ieguldījumu plānsAktīvie plāni 75%1.10%
Ieguldījumu plāns “INDEXO Jauda 16-50”Aktīvie plāni 75%0.53%
Luminor Progresīvais ieguldījumu plānsAktīvie plāni 75%1.10%
SEB dinamiskais plānsAktīvie plāni 75%1.10%
SEB indeksu plānsAktīvie plāni 75%0.30%

No aktīvajiem plāniem ar akciju īpatsvaru līdz 75% plāns ar viszemāko komisiju ir SEB indeksu plāns. Arī šis plāns paredz pasīvu ieguldīšanas piegājienu.

Pensiju plāna nosaukumsIeguldījumu plāna kategorijaMaksimālā komisija
ABLV AKTĪVAIS IEGULDĪJUMU PLĀNSAktīvie plāni 50%0.60%
CBL Aktīvais ieguldījumu plānsAktīvie plāni 50%1.10%
Ieguldījumu plāns “GAUJA”Aktīvie plāni 50%1.10%
Ieguldījumu plāns “INDEXO Izaugsme 47-57”Aktīvie plāni 50%0.53%
Ieguldījumu plāns „INVL Ekstra 47+”Aktīvie plāni 50%1.10%
Luminor Aktīvais ieguldījumu plānsAktīvie plāni 50%1.10%
SEB aktīvais plānsAktīvie plāni 50%1.10%
SEB Eiropas plānsAktīvie plāni 50%1.10%
Swedbank pensiju ieguldījumu plāns “Dinamika”Aktīvie plāni 50%0.48%

No aktīvajiem plāniem ar akciju īpatsvaru līdz 50% plāns ar viszemāko komisiju ir Swedbank pensiju ieguldījumu plāns “Dinamika”. Tiesa, šo plānu varētu saukt par tādu, kurš veic aktīvu ieguldīšanu jeb iegulda arī atsevišķos vērtspapīros. Ja ir vēlme tomēr pieturēties pie pasīvās ieguldīšanas principiem, tad otra zemākā komisija ir Ieguldījumu plānam “INDEXO Izaugsme 47-57”, tas paredz pasīvu ieguldīšanas piegājienu.

Tātad vecumā no 50 līdz 58 gadiem varētu izvēlēties SEB indeksu plānu vai Swedbank pensiju ieguldījumu plānu “Dinamika”.

Pensiju plāns vecumā no 58 gadiem

Vecumā no 58 gadiem vajadzētu izvēlēties kādu no konservatīvajiem plāniem.

Pensiju plāna nosaukumsIeguldījumu plāna kategorijaMaksimālā komisija
CBL Universālais ieguldījumu plānsKonservatīvie plāni0.85%
Ieguldījumu plāns “DAUGAVA”Konservatīvie plāni0.85%
Ieguldījumu plāns “INDEXO Konservatīvais 55+”Konservatīvie plāni0.45%
Ieguldījumu plāns „INVL Konservatīvais 58+”Konservatīvie plāni0.85%
Luminor Konservatīvais ieguldījumu plānsKonservatīvie plāni0.52%
SEB konservatīvais plānsKonservatīvie plāni0.85%
SEB Latvijas plānsKonservatīvie plāni0.85%
Swedbank pensiju ieguldījumu plāns “Stabilitāte”Konservatīvie plāni0.39%

Konservatīvo plānu kategorijā zemākā komisija ir Swedbank pensiju ieguldījumu plānam “Stabilitāte” – 0.39%.

Nākamais seko Ieguldījumu plāns “INDEXO Konservatīvais 55+” ar 0.45%.

Arī šeit ir jāatzīmē, ka šiem plāniem būtiski atšķiras pārvaldīšanas veids. Indexo Konservatīvais iegulda pasīvi, izmantojot obligāciju indeksu fondus, savukārt Swedbank Stabilitāte fondos iegulda aktīvi .

To, kura stratēģija ilgtermiņā būs ar augstāku ienesīgumu, šobrīd pateikt ir neiespējami. Tāpēc ir jāveic izvēle starp aktīvo pārvaldīšanu ar lielu uzsvaru Baltijā un Austrumeiropā caur Swedbank Stabilitāte plānu vai pasīvo pārvaldīšanu indeksu fondos attīstības valstu obligācijās caur Indexo konservatīvo plānu.

Secinājumi

Datu un skaitļu ir ļoti daudz. Ja tos ierauga pirmo reizi, tad pazust tajos ir ļoti viegli. Ņemot vērā savu pieredzi investīciju jomā, veicu šo analīzi un salīdzinājumu, lai varētu nonākt pie īsa secinājuma par, manuprāt, labāko plānu katrā kategorijā.

Vecumā no 18 līdz 50 gadiem Luminor indeksu ieguldījumu plāns Ilgtspējīgā nākotne

Vecumā no 50 līdz 58 gadiem Ieguldījumu plāns SEB indeksu plāns (līdz 75% akcijās) vai Swedbank pensiju ieguldījumu plāns “Dinamika” (līdz 50% akcijās)

Vecumā no 58 gadiem Ieguldījumu plāns Swedbank pensiju ieguldījumu plāns “Stabilitāte”

Dati par pensiju plānu ienesīgumiem un komisijām ņemti uz 29.09.2021., avots https://www.manapensija.lv/lv/pensiju-2-limenis/aktualie-dati/

Atruna: Augstāk rakstītais ir tikai un vienīgi mans personīgais viedoklis un nav uzskatāms kā aicinājums vai rekomendācija veikt vai neveikt kādas konkrētas investīcijas. Investīciju lēmumi ir katra paša ziņā.

Neesmu saistīts ne ar vienu valsts fondēto pensiju pārvaldnieku, neesmu saņēmis mudinājumu vai atlīdzību par šī salīdzinājuma izveidošanu.

____________________________________________

Ja nepieciešams padoms vai konsultācija, ieskaties sadaļā Pakalpojumi!

____________________________________________

Dalies ar rakstu un komentē to šeit: