fbpx

Hipotekārais kredīts

Turpinot tēmu par īpašuma iegādi, esmu sagatavojis dažas tabulas ar aprēķiniem, kas, iespējams, kādam palīdzēs lēmuma pieņemšanā par hipotekārajiem kredītiem.

Pirmkārt, ir jānoskaidro, cik daudz vari aizņemties. Lai noteiktu kredīta summu un pirkuma kopējo summu, vieglāk ir sākt no otra gala jeb ar kredīta maksājumu un tā attiecību pret ienākumiem.

Aplūkojot dažu banku mājaslapas, secināju, ka maksimālais kredītu maksājumu apmērs attiecībā pret ienākumiem ir no 25% līdz 40%. Manuprāt, no personīgo risku vadības viedokļa šādi līmeņi ir par augstu(sīkāk par to šajā rakstā un šajā), taču šoreiz aprēķinu nolūkiem pieņemsim, ka kredīta maksājuma apmērs ir 25% no algas pēc nodokļiem. Aprēķinos pieņemsim, ka kredīts tiek ņemts uz 25 gadiem, likme ir 2.7%, pirmā iemaksa 5% un tiek izmantots Altum galvojums.

Ja saņem algu 1000 eiro pēc nodokļu nomaksas, 25% no algas jeb maksimālais kredīta maksājuma apmērs ir 250 eiro mēnesī. Ar šādu maksājumu ir iespējams saņemt 54 495 eiro lielu kredītu uz 25 gadiem ar 2.7% likmi. Ja kredīta summa ir 95% no kopējās pirkuma summas, tad 5% pirmā iemaksa sastāda 2 868 eiro un kopējā pirkuma summa ir 57 363 eiro.

Izmantojot šos pieņēmumus, persona ar algu 2000 eiro pēc nodokļu nomaksas var iegādāties nekustamo īpašumu par 114 000 eiro.

Lai noskaidrotu, cik lielai ir jābūt algai, lai nopirktu īpašumu par konkrētu summu, var sākt ar pirkuma summu, nonākt līdz kredīta maksājumam un pēc tam noteikt nepieciešamo algu.

Lai iegādātos 100 000 eiro vērtu nekustamo īpašumu, veicot 5% pirmo iemaksu un saņemot kredītu uz 25 gadiem ar 2.7% likmi, ir nepieciešama 1743 eiro liela alga pēc nodokļu nomaksas, lai kredīta maksājums nepārsniegtu 25% no algas. 200 000 eiro vērta īpašuma iegādei algai būs jābūt gandrīz 3500 eiro mēnesī pēc nodokļu nomaksas.

Šajā brīdī ir svarīgi atzīmēt, ka īpašuma iegāde ar hipotekāro kredītu nebeidzas ar pirmo iemaksu. Ir jārēķinās ar papildus izmaksām, t.sk. zemes grāmatas nodeva 2% apmērā no pirkuma summas. Ja tiek izmantota Altum garantija jaunajiem speciālistiem, uzreiz būs jāsamaksā par garantijas izmantošanas pirmo gadu jeb 4.8% no garantētās summas. Vēl jārēķinās ar hipotēkas reģistrēšanas maksu, notāra izdevumiem, darījuma kontu un iespējams vēl citām izmaksām. Kopumā vajadzētu rēķināties ar līdz pat 5% no īpašuma iegādes vērtības.

Tātad īpašuma iegādei faktiski vajadzēs sakrāt ap 10% no kopējās pirkuma summas. Balstoties uz iepriekšējā tabulā ievietotajām pirkuma summām, esmu sagatavojis tabulu, kurā ir attēlots, cik daudz mēneši ir jāveic uzkrājums, lai sakrātu 10% no pirkuma vērtības, veicot attiecīga apjoma uzkrājumu ik mēnesi.

Cik mēnešus ir jākrāj?

Ja vēlies iegādāties 100 000 eiro vērtu īpašumu, ir jāuzkrāj 10 000 eiro. Uzkrājot pa 500 eiro mēnesī, savu mērķi sasniegsi pēc 20 mēnešiem. Protams, ir jāatcerās, ka manā pieņēmumā kredīta maksājums ir 25% no algas pēc nodokļiem, attiecīgi 100 000 vērta īpašuma iegādei nepieciešama ap 1750 eiro liela alga.

Protams, ir ļoti daudz mainīgie hipotekārā kredīta saņemšanā. Kādam vecāki var palīdzēt ar pirmo iemaksu (t.sk. vecāku dāvinājums, mantojums, u.c.), kas var būt krietni lielāka par minētajiem 5% un tā rezultātā cilvēks var atļauties daudz dārgāku īpašumu nekā augstāk minētajos piemēros. Visticamāk 5% pirmā iemaksa “ies cauri” tikai Rīgā vai Rīgas apkārtnē. Citur Latvijā pirmās iemaksas prasības ir krietni augstākas, taču arī īpašumu cenas ir zemākas nekā Rīgā. Procentu likme kādam būs augstāka, bet citam zemāka. Kredīta termiņš var būt īsāks nēkā 25 gadi.

Rezumējot, ar Altum garantiju palīdzību šobrīd ir viens no brīžiem, kad nopirkt nekustamo īpašumu ir visvieglāk.

Vēlreiz uzsveru, ka pats neesmu īrēšanas vai pirkšanas vienas vai otras puses pozīcijas stingrs aizstāvis. Ar šo ierakstu vēlējos parādīt, kādas šobrīd ir iespējas.

____________________________________________

Ja nepieciešams padoms vai konsultācija, ieskaties sadaļā Pakalpojumi!

Piesakies konsultācijai par kredītiem

____________________________________________

Lai nepalaistu garām jaunākos rakstus, pieraksties uz e-pastu saņemt iknedēļas newsletter. To var izdarīt lapas labajā pusē (uz datora) vai lapas pašā apakšā (telefoniem draudzīgajā versijā)

Dalies ar rakstu un komentē to šeit: