fbpx

#DPM jeb Kā nopirkt pirmo nekustamo īpašumu?

“Apsveicu!” – tāda parasti ir pirmā reakcija, ja tuviniekiem vai draugiem pastāstām, ka esam nopirkuši savu nekustamo īpašumu. Savukārt, ja paziņojam par tikko kā noslēgtu īres līgumu, nākas dzirdēt: “tā jau ir vējā izsviesta nauda!”

Šis raksts nav par to, vai es šīm frāzēm un sabiedrības vidējam viedokli piekrītu vai nepiekrītu. Šis raksts ir par to, kā nopirkt savu pirmo īpašumu.

Domājot par to, kā nopirkt savu pirmo īpašumu, man nāk prātā šī pirms 4 gadiem tapusī dziesma:

Dzīvošana pie mammas vai vecākiem pieaugušam cilvēkam ilgtermiņā, manuprāt, nav labs risinājums, taču īstermiņā citu mērķu sasniegšanai – ir tīri okei.

Dzīvošana pie mammas vai vecākiem vienu līdz pāris gadus līdz izdodas sakrāt pirmajai iemaksai īpašuma iemaksai nav nekas nosodāms. Lai būtu godīgāk, var vienoties ar vecākiem par dzīvošanas izmaksu dalīšanu.

Ja nav vēlmes dzīvot ar vecākiem, var kādu periodu izmantot citus salīdzinoši zemāku izmaksu dzīvesvietas nomas veidus.

Dzīvošanu vairākiem svešiem cilvēkiem vienā dzīvoklī romantizē vairāki populāri seriāli, tai skaitā Friends, New Girl, The Big Bang Theory un citi. Parasti tas ir saistīts ar to, ka izmaksas uz vienu cilvēku ir zemākas. Starpību starp to, cik izmaksātu īrēt vienam un dzīvošanu vairākiem kopā, var novirzīt uzkrājumam, lai iegādātos pirmo mājokli.

Agrāk, lai sakrātu pirmajai iemaksai, bija jākrāj daudz gadi. Šobrīd tā vairs nav. Lai iegādātos nekustamo īpašumu, bankas prasa pirmo iemaksu sākot no 15%. Visticamāk Rīgā izdosies iegādāties īpašumu ar pirmo iemaksu līdz 25%.

Ja šāda summa ir jāsakrāj pašam, tad tā tiešām var likties kā neiespējamā misija vai arī nebeidzama šodienas upurēšana kaut kādai tālai patīkamai nākotnei.

Taču šobrīd ir pieejams valsts galvojums, ko piedāvā Altum . Tā rezultātā pirmās iemaksas apmērs var būt pat tikai 5% no iegādes summas. Piemēram, 60 000 eiro vērta dzīvokļa iegādei var pietikt ar 3000 eiro savu līdzekļu. Ja saņem virs vidējās algas Latvijā un laiciņu #DPM (dzīvo pie mammas) un uzkrāj maksājumu, ko citā gadījumā maksātu par dzīvokļa īri, vajadzēs 1 gadu.

Protams, ar iegādi saistās vēl citas izmaksas, valsts zemes nodeva, notārs, ķīla utt, kopā tāpat būs jāsakrāj ap 8-10% no iegādes vērtības, taču tie nav 20 vai 30%.

Rezumējot, nedaudz #DPM un ir nauda pirmā nekustamā īpašuma iegādei.

Jāpiebilst, ka katram apstākļi ir citādāki. Kādam var nebūt mammas, pie kuras dzīvot, vai mamma dzīvo tālu no darbavietas un šāds variants ne laika ziņā, ne ekonomiski nav pamatojams. Ar šo vēlējos mazliet runāt pretī tiem bļāvējiem, kas saka, ka īres cenas ir nesamērīgi augstas, taču paši nopirkt nevar. Nopirkt var!

P.S. tādu #DPM, kāds ir attēlots video klipā, neatbalstu!

____________________________________________

Ja nepieciešams padoms vai konsultācija, ieskaties sadaļā Pakalpojumi!

____________________________________________

Lai nepalaistu garām jaunākos rakstus, pieraksties uz e-pastu saņemt iknedēļas newsletter. To var izdarīt lapas labajā pusē (uz datora) vai lapas pašā apakšā (telefoniem draudzīgajā versijā)

Dalies ar rakstu un komentē to šeit: