fbpx

Hipotekārais kredīts bez ALTUM

Pēc iepriekšējā raksta Hipotekārais kredīts saņēmu komentāru ar lūgumu šādus pašus aprēķinus veikt bez ALTUM garantijas. Paldies par ierosinājumu!

Iepriekšējā raksta mērķis bija parādīt, ka šobrīd ar garantijas palīdzību var salīdzinoši viegli nopirkt īpašumu ar zemu savu līdzdalību.

Protams, ja skatāmies no personīgo finanšu vadības viedokļa, prātīgāk būtu ņemt kredītu, ja to faktiski spēj atļauties jeb ja ir uzkrāti pietiekami daudz līdzekļi normālai pirmās iemaksas un iegādes izdevumu nosegšanai. Tāpēc šajā rakstā piedāvāšu vēl vairākas tabulas un aprēķinus. Sākšu ar aprēķinu un tabulu komplektiem pirmajām iemaksām 15% un 25% apmērā un noslēgšu ar apkopojošu salīdzinošo tabulu, kur būs iekļautas visi trīs pirmās iemaksas apmēri.

Visā rakstā tiek izmantoti iepriekšējie pieņēmumi, ka kredīta maksājuma apmērs ir 25% no algas pēc nodokļiem, kredīts tiek ņemts uz 25 gadiem, likme ir 2.7%.

15% pirmā iemaksa

Ja saņem algu 1000 eiro pēc nodokļu nomaksas, 25% no algas jeb maksimālais kredīta maksājuma apmērs ir 250 eiro mēnesī. Ar šādu maksājumu ir iespējams saņemt 54 495 eiro lielu kredītu uz 25 gadiem ar 2.7% likmi. Ja kredīta summa ir 85% no kopējās pirkuma summas, tad 15% pirmā iemaksa sastāda 9 616 eiro un kopējā pirkuma summa ir 64 112 eiro.

Lai iegādātos 100 000 eiro vērtu nekustamo īpašumu, veicot 15% pirmo iemaksu un saņemot kredītu uz 25 gadiem ar 2.7% likmi, ir nepieciešama 1 559 eiro liela alga pēc nodokļu nomaksas, lai kredīta maksājums nepārsniegtu 25% no algas.

Tā kā ar 15% pirmo iemaksu nav paredzēts izmantot ALTUM garantiju, tad iegādes izmaksas arī būs zemākas. Šim un nākamajam piemēram pieņemsim, ka iegādes izmaksas ir 3% (nevis 5% kā iepriekšējā rakstā ar ALTUM garantiju)

Tātad īpašuma iegādei faktiski vajadzēs sakrāt ap 18% no kopējās pirkuma summas. Balstoties uz iepriekšējā tabulā ievietotajām pirkuma summām, esmu sagatavojis tabulu, kurā ir attēlots, cik daudz mēneši ir jāveic uzkrājums, lai sakrātu 18% no pirkuma vērtības, veicot attiecīga apjoma uzkrājumu ik mēnesi.

Cik mēnešus ir jākrāj?

Ja vēlies iegādāties 100 000 eiro vērtu īpašumu, ir jāuzkrāj 18 000 eiro. Uzkrājot pa 500 eiro mēnesī, savu mērķi sasniegsi pēc 36 mēnešiem jeb 3 gadiem. Protams, ir jāatcerās, ka manā pieņēmumā kredīta maksājums ir 25% no algas pēc nodokļiem, attiecīgi 100 000 vērta īpašuma iegādei nepieciešama ap 1559 eiro liela alga.

25% pirmā iemaksa

Ja saņem algu 1000 eiro pēc nodokļu nomaksas, 25% no algas jeb maksimālais kredīta maksājuma apmērs ir 250 eiro mēnesī. Ar šādu maksājumu ir iespējams saņemt 54 495 eiro lielu kredītu uz 25 gadiem ar 2.7% likmi. Ja kredīta summa ir 75% no kopējās pirkuma summas, tad 25% pirmā iemaksa sastāda 16 028 eiro un kopējā pirkuma summa ir 64 112 eiro.

Lai iegādātos 100 000 eiro vērtu nekustamo īpašumu, veicot 25% pirmo iemaksu un saņemot kredītu uz 25 gadiem ar 2.7% likmi, ir nepieciešama 1 376 eiro liela alga pēc nodokļu nomaksas, lai kredīta maksājums nepārsniegtu 25% no algas.

Īpašuma iegādei faktiski vajadzēs sakrāt ap 28% no kopējās pirkuma summas. Balstoties uz iepriekšējā tabulā ievietotajām pirkuma summām, esmu sagatavojis tabulu, kurā ir attēlots, cik daudz mēneši ir jāveic uzkrājums, lai sakrātu 28% no pirkuma vērtības, veicot attiecīga apjoma uzkrājumu ik mēnesi.

Ja vēlies iegādāties 100 000 eiro vērtu īpašumu, ir jāuzkrāj 28 000 eiro. Uzkrājot pa 500 eiro mēnesī, savu mērķi sasniegsi pēc 56 mēnešiem. Protams, ir jāatcerās, ka manā pieņēmumā kredīta maksājums ir 25% no algas pēc nodokļiem, attiecīgi 100 000 vērta īpašuma iegādei nepieciešama ap 1 376 eiro liela alga.

Secinājumi

Galvenais secinājums ir tāds, ka lielākai iemaksai būs ilgāk un vairāk jāuzkrāj. Tieši tāds, manuprāt, ir ALTUM garantijas mērķis – ļaut cilvēkiem ātrāk kļūt par sava īpašuma īpašniekiem.

Ar 25% pirmo iemaksu jebkura īpašuma iegādei visticamāk būs jākrāj vairāki gadi, jo tikai retais spēs uzkrāt vairāk nekā 500 eiro mēnesī, nemaz nerunājot par 1000 eiro vai vairāk.

Noslēdzot rakstu, piedāvāju sekojošu tabulu:

Tabulā ir attēlota, cik liela pirmā iemaksa būs nepieciešama pie dažādiem pirmās iemaksas līmeņiem, kā arī cik liels būs ikmēneša maksājums pie attiecīgajām pirmajām iemaksām. Visos aprēķinos tiek pieņemts 25 gadu kredīts ar 2.7% likmi.

Ir tikai loģiski, ka ar augstāku pirmo iemaksu ir zemāks ikmēneša maksājums. No tā izriet, ka kopumā kredīta izmantošanas periodā tiks samaksāta mazāka summa procentu maksājumos ar lielāku iemaksu nekā zemāku iemaksu.

Ja nu vēl esmu kaut ko aizmirsis piebilst par hipotekārajiem kredītiem, lūdzu, dodiet ziņu!

____________________________________________

Ja nepieciešams padoms vai konsultācija, ieskaties sadaļā Pakalpojumi!

Piesakies konsultācijai par kredītiem

____________________________________________

Lai nepalaistu garām jaunākos rakstus, pieraksties uz e-pastu saņemt iknedēļas newsletter. To var izdarīt lapas labajā pusē (uz datora) vai lapas pašā apakšā (telefoniem draudzīgajā versijā)

Dalies ar rakstu un komentē to šeit: