fbpx

Bafets pret S&P 500

Gandrīz ikviens ir dzirdējis par Vorenu Bafetu. Viņš ir viens no atpazīstamākajiem investoriem, viens no bagātākajiem cilvēkiem pasaulē un viens no dāsnākajiem filantropiem.

Savu atpazīstamību viņš ir iemantojis ar lielisko sniegumu, ko ir nodrošinājusi viņa kompānija BERKSHIRE HATHAWAY INC.

Kopš kompānijas izveides 1965. gadā līdz 2018.gadam Berkshire ir pieaugusi par 20.5% gadā, salīdzinājumam S&P 500 šajā pašā periodā ir pieaudzis par 9.7% gadā. Kopējais pieaugums Berkshire gadījumā ir 2 472 627%, bet S&P 5oo kopumā ir pieaudzis par 15 019%.

Par Bafeta spējām un talantu runā viņa sasniegumi jeb augstais vēsturiskais ienesīgums.

Neapšaubot Bafeta spējas un talantu, šodien internetā manīju interesantu frāzi: kopš gada sākuma Berskhire sniegums par gandrīz 20% atpaliek no S&P 500 indeksa ienesīguma. Lūk arī grafiks:

S&P 500 indeksa (SPX) kopējais ienesīgums (cenas pieaugums un dividendes) kopš gada sākuma bija 21.86%, savukārt Berkshire (BRK/B) pieauga vien par 2.17%.

Vai Bafeta augstā ienesīguma laiki ir beigušies? To, protams, nevar pateikt aplūkojot 7 mēnešu darbības rezultātus.

Kā izskatās BRK/B pret SPX pēdējos 5 gados?

Kā redzams, Berkshire nedaudz atpaliek no SPX, lai gan abiem ir augsts un ļoti labs ienesīgums pēdējos 5 gados. Kā ir ar pēdējiem 10 gadiem?

Arī pēdējos 10 gados S&p 500 indekss ir uzrādījis augstāku ienesīgumu nekā Berskhire. Pie tam Berkshire 12.97% gada ienesīgums ne tuvu nav tāds, kādu tā ir spējusi nodrošināt kopš kompānijas izveides.

Vienkārši salīdzinot vēsturiskos SPX un BRK/B rezultātus, varētu rasties pārliecība, ka prātīgāk būtu ieguldīt tieši Bafeta kompānijā un nevis S&P500 indeksā, taču pēdējo 10 gadu rezultāti rāda, ka izdevīgāk būtu bijis ieguldīt tieši indeksā nevis Bafeta kompānijā.

Ko es ar šo visu gribēju pateikt? Vēsturiskais sniegums negarantē nākotnes sniegumu!

Ir iespējams, ka Berkshire turpinās dot tikpat augstu ienesīgumu kā kopš dibināšanas, bet ir arī iespējams, ka sniegums turpmākajos gados būs tik vājš, ka ar laiku ienesīgums nosēdīsies līdz tirgus vidējiem līmeņiem vai pat zem tiem. Ir iespējams, ka tie faktori, kas ļāva Bafetam nodrošināt augstu ienesīgumu, vairs nav tik spēcīgi vai vispār neeksistē. Tāpēc nevajadzētu skatīt izolēti kompānijas vēsturisko sniegumu un pieņemt lēmumu par ieguldīšanu tajā.

Atruna: Augstāk rakstītais ir tikai un vienīgi mans personīgais viedoklis un nav uzskatāms kā aicinājums vai rekomendācija veikt vai neveikt kādas konkrētas investīcijas. Investīciju lēmumi ir katra paša ziņā.

____________________________________________

Ja nepieciešams padoms vai konsultācija, ieskaties sadaļā Pakalpojumi!

____________________________________________

Lai nepalaistu garām jaunākos rakstus, pieraksties uz e-pastu saņemt iknedēļas newsletter. To var izdarīt lapas labajā pusē (uz datora) vai lapas pašā apakšā (telefoniem draudzīgajā versijā)

Dalies ar rakstu un komentē to šeit: