fbpx

Fiksēto izdevumu ieguldījumi

Par to, cik jocīgos laikos dzīvojam, liecina cilvēku vēlme apzināti zaudēt nedaudz, bet toties būt drošiem nezaudēt daudz. Nekā citādāk nevar aprakstīt fenomenu, ka investori ir gatavi ieguldīt obligācijās ar negatīvu ienesīgumu.

Negatīvs ienesīgums nozīmē, ka pēc obligāciju dzēšanās kopsummā tiks saņemts atpakaļ mazāk nekā ieguldīts.

25% no visām pasaules obligācijām ir ar negatīvu ienesīgumu, to summai sasniedzot $14 triljonus.

Visspilgtāk ieguldītāju tieksmi pēc drošības attēlo Vācijas, Francijas un Šveices 10gadīgo obligāciju ienesīgumi:

Jāatzīmē, ka krītošs ienesīgums nozīmē cenas pieaugumu jau izlaistajām obligācijām. Piemēram, ja ieguldīji Francijas 10gadīgajās obligācijās pirms 5 gadiem, tad šobrīd pašas obligācijas vērtība noteikti ir augstāka nekā pirms 5 gadiem. Tas ir ļoti patīkami, taču lielākais izaicinājums ir reinvestēšanas risks.

Ja šobrīd pārdod obligāciju, uz kuras esi labi nopelnījis, tad kur ieguldīt šobrīd? Pozītīva ienesīguma nav. Atliek meklēt vērtspapīrus ar augstāku risku, lai saņemtu augstāku ienesīgumu. Taču tā dara visi, līdz ar to arī riskantākām obligācijām ir zemāks ienesīgums, jo citi jau ir paspējuši to cenu “nosist lejā”, dzenoties pēc kaut neliela ienesīguma.

Viens no prātam neaptveramākajiem piemēriem šai tendencei ir Grieķijas 10gadīgo obligāciju ienesīguma līkne:

Grafikā augstāk ir attēloti Grieķijas un ASV 10gadīgo obligāciju ienesīgumi. Jā, tu nepārskatījies, Grieķijas obligāciju ienesīgums ir zemāks nekā ASV! Vēl pirms 7 gadiem tas bija 45% gadā! Iespējams, Grieķijas valsts obligācijas, nopirktas pareizā brīdī, ir bijis viens no vislabākajiem ieguldījumiem kopš iepriekšējās finanšu krīzes. Tiesa, tikai retajam pietika dūšas pirkt Grieķijas valsts obligācijas brīdī, kad par Grieķijas budžetu lēma Eiropa un Starptautiskais valūtas fonds un pašā Grieķijā valdīja politiskā nestabilitāte.

Vai tu esi gatavs ieguldīt obligācijās, zinot, ka noteikti zaudēsi daļu naudas, ja turēsi obligāciju līdz dzēšanai? Jā, iespējams obligācija vēl pieaugs vērtībā, ja kritīs ienesīgumi, bet vai šādi motivēts ieguldījums nekļūst par spekulāciju?

____________________________________________

Ja nepieciešams padoms vai konsultācija, ieskaties sadaļā Pakalpojumi!

____________________________________________

Lai nepalaistu garām jaunākos rakstus, pieraksties uz e-pastu saņemt iknedēļas newsletter. To var izdarīt lapas labajā pusē (uz datora) vai lapas pašā apakšā (telefoniem draudzīgajā versijā)

Dalies ar rakstu un komentē to šeit: