fbpx

Kāpēc jāsāk krāt agrā vecumā? #2

Mācību gads ir noslēdzies, arī COVID-19 ierobežojumi mazinās, darba tirgū aktivitāte ir augsta un darba gaitas šovasar uzsāks daudz jaunu cilvēku. Tāpēc tieši šobrīd ir labs brīdis vēlreiz pastāstīt par to, kāpēc ir jāsāk krāt agrā vecumā.

Ja zini kādu, kurš šogad uzsāk savas darba gaitas vai tās ir uzsācis dažos iepriekšējos gados, lūdzu, nosūti šim cilvēkam saiti uz šo rakstu. Iespējams, pat neliels uzkrājums un personīgo finanšu disciplīna ļaus dzīvot daudz pilnvertīgāku un patīkamāku dzīvi.


Cilvēki ļoti daudz laika velta “pareizo” ieguldījumu instrumentu meklēšanai, taču viens no būtiskākajiem faktoriem turīguma veidošanā ir laiks jeb tas, cik ilgu laiku tiek veikti uzkrājumi un ieguldījumi.

Šajā reizē ar 2 grafikiem vienkāršā veidā vēlos parādīt, cik liela nozīme ir sākt uzkrāt pēc iespējas agrākā vecumā.

Cik daudz ir jāuzkrāj ik mēnesi ar 6% gada ienesīgumu, lai 65 gadu vecumā uzkrājuma vērtība sasniegtu 100 000 eiro?

Ja uzkrājumus sāk veidot 25 gadu vecumā, tad pietiks ar 50 eiro lielu ikmēneša uzkrājumu. 40 gadus tiek veikts neliels ikmēneša uzkrājums, procenti pelna uz procentiem un 65 gadu vecumā tiek sasniegta 100 000 eiro vērtība, pieņemot 6% gada ienesīgumu.

Ja uzkrājumus sāk veikt 30 gadu vecumā, tad nepieciešams ik mēnesi uzkrāt 70 eiro, lai sasniegtu 100 000 eiro, sākot 40 gados ik mēnesi jāuzkrāj 144 eiro.

Loģika skaidra – jo vēlāk sāk, jo vairāk ik mēnesi ir jāuzkrāj. Jo vēlāk sāk, jo mazāk laika ir salikto procentu spēkam jeb procentu pelnīšanai uz procentiem.

Ja par pensijas kapitāla veidošanu sāk domāt 50 gadu vecumā, tad ir jāveic ļoti nozīmīgi ikmēneša uzkrājumi, šajā scenārijā 344 eiro mēnesī, bet, sākot 55 gadu vecumā, ikmēneša nepieciešamo uzkrājumu apjoms pieaug līdz 610 eiro.

Papildus tam jāņem vērā, ka, sākot krāt agrāk, ir vairāk laika ieguldīt agresīvākās ieguldījumu stratēģijās, taču, tuvojoties pensijas vecumam, risku vajadzētu samazināt, kā rezultātā samazināsies sagaidāmais ienesīgums un patiesībā nepieciešamais uzkrājuma apjoms pēdējos gados pirms pensijas var ļoti būtiski pieaugt.

Uzkrājuma sākšanas vecuma sakarību var apskatīt arī no citas puses.

Pieņemsim, ka persona sāk veikt ikmēneša uzkrājumus 50 eiro apmērā ar 6% gada ienesīgumu. Cik daudz būs uzkrāts atkarībā no vecuma, kurā tiek sākts veikt ikmēneša uzkrājumus?

Ja sāk 25 gados, tad uzkrājuma vērtība pēc 40 gadiem sasniegs 100 000 eiro. Ja sāk 30 gados, tad būs par gandrīz 30 000 eiro mazāk, lai gan iemaksu apmērs ir tikai par 3000 eiro mazāks ( 50 eiro mēnesī x 5 gadi = 3000 eiro). Ja sāk 50 gadu vecumā, tad uzkrājuma apmērs sasniegs 14 541 eiro.

Jebkurš papildus uzkrājums ļaus vecumdienās dzīvot labāk, taču, visticamāk, padsmit tūkstošu liels uzkrājums īpaši nemainīs dzīves līmeni visā pensijas saņemšanas periodā. Tāpēc, ja uzkrājumus sāk veidot vēlākā vecumā, ir ievērojami jāpalielina ikmēneša uzkrājuma apjoms, lai sasniegtu tādu uzkrājuma apjomu, kurš būtiski uzlabos vecumdienu dzīves līmeni.

Ja vēl nav sākts, veidot uzkrājumus, tad ir svarīgi apzināties, ka labāk ir sākt šodien, nevis atlikt uz vēlāku laiku. Katrs papildus gads novedīs pie tā, ka būs vēl vairāk jānovirza uzkrājumiem.

Šajos piemēros izmantoju salīdzinoši nelielus ikmēneša uzkrājumu apmērus, lai ilustrētu galveno domu. Es zinu, ka ir diezgan daudz cilvēki un jaunās ģimenes, kuru ienākumi ir krietni virs vidējiem un kuri uzkrājumiem varētu novirzīt vērā ņemamas summas.

Ja ik mēnesi uzkrājumiem novirza 700 eiro ar 6% gada ienesīgumu no 30 gadu vecuma, tad 65 gadu vecumā uzkrājuma apmērs sasniegs 1 000 000 eiro.

Jo agrāk sāksi, jo vairāk sakrāsi!

____________________________________________

Ja nepieciešams padoms vai konsultācija, ieskaties sadaļā Pakalpojumi!

Piesakies konsultācijai par uzkrājumiem

____________________________________________

Lai nepalaistu garām jaunākos rakstus, pieraksties uz e-pastu saņemt iknedēļas newsletter. To var izdarīt lapas labajā pusē (uz datora) vai lapas pašā apakšā (telefoniem draudzīgajā versijā)

Dalies ar rakstu un komentē to šeit: