fbpx

SEB Roboinvestors – apskats

Pirms pavisam neilga laika SEB sāka piedāvāt saviem klientiem pakalpojumu Roboinvestors.

Apskatīsim, kas tieši tiek piedāvāts, cik tas maksā un kādi ir plusi un mīnusi.

Piedāvājums

Pakalpojuma būtība ir sekojoša: klients aplikācijā atbild uz jautājumiem, norāda mērķus, ieguldījuma laika horizontu un citu informāciju tieši tāpat, kā parasti ievadām arī anketās, kad vēlamies atvērt vērtspapīru kontus un aizpildām atbilstības anketas.

Galvenā atšķirība ir tāda, ka šajā gadījumā anketa ir iekļauta aplikācijā un es to novērtētu, ka ļoti vieglu un ērti aizpildāmu.

Pēc anketas aizpildīšanas tiek iedots rezultāts jeb tiek piedāvāta Roboinvestoraprāt atbilstoša ieguldījumu stratēģija un attiecīgais SEB fonds.

Lai nebūtu tā, ka stāstu tikai kaut ko riņķī apkārt, tad arī pats aizpildīju anketu un, vadoties pēc manām atbildēm, saņēmu novērtējumu, ka manis izvēlētais riska līmenis ir augsts, kā arī ieteicamais riska līmenis ir augsts.

Tā rezultātā man ieteiktais risinājums bija SEB Strategy Growth fonds, kura stratēģija ir aktīva pieauguma, tajā 80% ir akcijas.

Tik tālu viss ir skaidrs un forši, taču tālāk seko izmaksu sadaļa.

Apkalpošanas maksa ir tā, ko paņems no mana konta, ja iegādāšos šo fondu, savukārt fonda pārvaldīšanas maksa ir iekļauta jau pašā fonda cenā.

Kopējās izmaksas, izvēloties šo fondu, ir 1.15% gadā.

To noteikti nevar uzskatīt par zemu izmaksu risinājumu.

Piedāvātie fondi

Aizpildot anketu vēlreiz un norādot pēc iespējas īsāku termiņu, piemēram, 1 gadu un uzkrājuma mērķi norādot mājokli, gala rezultātā tiek piedāvāts SEB Short Bond Fund, kurš iegulda īstermiņa obligācijās un fonda paredzamais ienesīgums īstermiņā ir tuvu 0% (SEB norādītā informācija).

Attiecīgi šajā gadījumā runa ir par kapitāla saglabāšanu, kuram nebūs ienesīguma, taču tas neatceļ komisijas, kuras šajā gadījumā ir 0.15% gadā par fonda pārvaldīšanu un 0.3% gadā par apkalpošanu jeb kopā 0.45% gadā.

Manuprāt, šādā risinājumā nav vērts ieguldīt, jo principā tiek garantēti mīnusi. Šādā scenārijā man kā klientam izdevīgāk ir atstāt līdzekļus norēķinu kontā.

Kopumā var secināt, ka Roboinvestors iesaka kādu no SEB pārvaldītajiem fondiem, kuru kopējās izmaksas man kā klientam būtu no 0.51% līdz 1.21% gadā. (SEB norādītā informācija)

Jāsaka atklāti, ka šajā brīdī nav vairs īsti vēlme iedziļināties pašos piedāvātajos fondos, jo šāds izmaksu līmenis, manuprāt, ir par augstu šādiem vienkāršotiem risinājumiem.

Vēl paliek atvērts jautājums, cik lielas komisijas iekasē fondi, kuros iegulda šie stratēģiju fondi. Vai gala rezultātā patiesais komisiju apmērs nevirzās uz 1.5% līdz 2% gadā? Tādā gadījumā šis kļūst ļoti nepievilcīgs risinājums.

Jāpiebilst, ka globāli šādi roboinvestoru pakalpojumi parasti pievilina tieši ar pievilcīgo komisiju struktūru. Tādi ASV spēlētāji kā Betterment un Wealthfront savus pakalpojumus piedāvā par 0.25% gada maksu, pie tam tajā ir iekļauti dažādi papildus risinājumi, piemēram nodokļu optimizēšanai, dažādiem uzkrāšanas rīkiem, u.c.

Alternatīvas

Ja atceramies iepriekšējo rakstu Swedbank Robur fondi – apskats, tad Swedbank piedāvā ieguldījumu risinājumu pasasules akcijās ar komisiju 0.3% gadā.

Ja paši esam gatavi patērēt laiku un meklēt zemo izmaksu ETFus, tad ASV akciju indeksu ETFus var atrast ar 0.05% gada izmaksām un pasaules akciju indeksu ETFus ar 0.22% gada izmaksām. Protams, šajā scenārijā papildus jāpieskaita arī brokeru komisijas.

Kopsavilkums

Ņemot vērā augstās izmaksas, man SEB Roboinvestora piedāvājums neliekas pievilcīgs. Šobrīd tirgū ir pieejamas gana daudz alternatīvas ar krietni zemākām izmaksām.


Atruna: Augstāk rakstītais ir tikai un vienīgi mans personīgais viedoklis un nav uzskatāms kā aicinājums vai rekomendācija veikt vai neveikt kādas konkrētas investīcijas vai uzkrājumus. Investīciju un uzkrājumu lēmumi ir katra paša ziņā.

____________________________________________

Ja nepieciešams padoms vai konsultācija, ieskaties sadaļā Pakalpojumi!

Piesakies konsultācijai par uzkrājumiem

____________________________________________

Lai nepalaistu garām jaunākos rakstus, pieraksties uz e-pastu saņemt iknedēļas newsletter. To var izdarīt lapas labajā pusē (uz datora) vai lapas pašā apakšā (telefoniem draudzīgajā versijā)

Dalies ar rakstu un komentē to šeit: