fbpx

Auto vērtības zudums

aerial view of parking lot

Iepriekšējā rakstā Kādus auto izvēlas ikdienas miljonāri? beigās nonācām pie secinājuma, ka ikdienas miljonāri brauc ar mazlietotiem un uzticamiem auto. Pie šāda secinājuma nonācām apkopojot datus, taču tuvāk neskatījām iemeslus šādas rīcības pamatotībai.

Šajā rakstā apskatīsim vienu no būtiskākajiem iemesliem – auto vērtības zudums jeb angliski depreciation.

Vidējais vērtības zudums

Saskaņā ar edmunds.com datiem, nopērkot jaunu auto, pirmajā minūtē pēc izbraukšanas no salona tā vērtība nokrītas vidēji par 9-11%, vidējais vērtības zudums pirmajos 5 gados ir no 15% līdz 25% gadā. Pēc 5 gadiem auto vidējā vērtība ir ap 37% no jauna auto iegādes vērtības.

Iedomāsimies, ka šodien nopērkam jaunu auto par 30 tūkstošiem eiro. Kāda būs tā vērtība pēc izbraukšanas no autosalona un nākamos 5 gadus?

Ja nopērkam jaunu auto par 30 000 eiro, tad pēc 5 gadiem tā vērtība ir 12 528 eiro jeb kopējais vērtības zudums ir 17 472 eiro.

Ja nopērkam 2 gadus vecu auto par 20 400 eiro un pieņemam 15% ikgadēju vērtības kritumu arī auto 6. un 7.gadā, tad 7 gadus veca auto vērtība ir 9 051 eiro. Kopējais vērtības zudums 5 gados ir 11 349 eiro.

Lūk, arī pamatojums, kāpēc ikdienas miljonāri brauc ar mazlietotiem auto. Ja auto lietojam 5 gadus, tad nopērkot 2 gadus vecu auto varam ietaupīt 54% uz mazāka auto vērtības krituma, salīdzinot ar jauna auto iegādi.

Esam noskaidrojuši, kāpēc izdevīgāk ir pirkt mazlietotu un nevis jaunu auto. Tālāk ir jāpaskatās, kāpēc priekšroka tiek dota Toyotai un Hondai.

Kāpēc uzticami auto?

Šeit mums talkā nāk ļoti ērts rīks mājaslapā Caredge.com

Grafikā redzam auto vērtības zudumu pret tā pārdošanas gadu. 2020.gadā auto vērtība ir 100%, pēc tam tā krītas, pieaugot auto vecumam.

Grafikā ir 4 līnijas, pelēkā ir visu auto vidējais vērtības zudums. 2008.gadā ražota auto vidējā vērtība ir 22% no jauna auto cenas. Zilā līnija ir luksus klases auto, oranžā līnija ir Toyota, bet zaļā ir Honda. Jo augstāka vērtība uz grafika, jo mazāks auto vērtības zudums. Te arī redzam atbildi uz to, kāpēc ikdienas miljonāri izvēlas Toyotu un Hondu – to vērtība krīt mazāk strauji.

Šajā grafikā salīdzinām Toyotas vērtības kritumu pret luksusa klases auto atsevišķiem ražotājiem. Vislielākais vērtības zudums ir BMW, tam seko Mercedes, savukārt Lexus vērtības zudums ir pat nedaudz mazāks nekā visā auto industrijā vidēji.

Tātad sabiedrība kopumā ir novērtējusi, ka Toyotām ir lēnāks vērtības kritums, to apliecinot ar augstāku vērtību otrreizējā tirgū. Šo tendenci savā labā izmanto ikdienas miljonāri.

Šie visi ir tikai un vienīgi statistikas dati, tāpēc ir laiks paskatīties uz dažiem manis atlasītiem spilgtiem piemēriem auto vērtības zudumā.

Piemēri

Lai toņus padarītu vēl spilgtākus un atšķirības vēl krasākas, esmu izvēlējis dažādus auto segmentus.

Vidējās klases auto

Saskaņā ar ss.lv sludinājuma portālā pieejamajiem sludinājumiem 2003.gada vidējas klases auto, piemēram tādi kā Mercedes E-klase, Audi A6, Toyota Avensis un BMW 5. sērija, visi ir nopērkami robežās no 2 500- 3 000. Ir, protams, arī dārgāki un lētāki eksemplāri, taču par šādu cenu var atrast līdzīgus auto.

Tātad vienāda vecuma vienas klases auto ir vienā cenā. Taču mēs labi zinām, ka jaunu šādu auto cenas ir atšķirīgas. Salīdzināsim tās!

Salīdzinājumam izvēlēšos šo pašu auto zemākās pieejamās cenas dīleru mājaslapās, lai varētu nonākt pie aptuveniem secinājumiem. Tā kā Toyota Avensis vairs neražo, tad tā vietā izmantošu Toyota Camry. Šī brīža cena pērkot jaunu:

  • Toyota Camry – 27 900 eiro
  • BMW 5.sērija – 60 400 eiro (lētākais pieejamais)
  • Mercedes-Benz E-klase – 48 260 eiro
  • Audi A6 – 49 100 eiro

Ja pēc 18 gadiem šie auto maksās vienādi, piemēram, daži tūkstoši eiro, tad varam izrēķināt, ka pērkot luksusa auto vērtības zudums var būt pat 2x lielāks nekā pērkot, piemēram, Toyota.

Cik šie auto varētu būt vērti pēc 10 gadiem? Par pamatu ņemsim iepriekš minēto Caredge.com rīku. Potenciālās auto vērtības pēc 10 gadiem:

Pati svarīgākā ir kolonna labajā pusē, tajā mēs redzam, cik liels būs vērtības zudums 10 gados. Jau auto iegādes brīdī mēs izlemjam, cik daudz šis auto mums izmaksās, ņemot vērā tieši vērtības kritumu nākotnē.

SUV jeb džipi

Latvija viennozīmīgi ir džipu lielvalsts, tāpēc nevar nesalīdzināt šīs klases auto.

Sāksim apskatot 10 gadus vecus SUVus jeb džipus. To vidējās cena uz raksta tapšanas brīdi sludinājumu portālā ss.lv ir:

  • Audi Q7 – 14 500 eiro
  • BMW X5 – 15 000 eiro
  • Toyota Land Cruiser – 19 000 eiro
  • Lexus RX – 14 500 eiro

Cenu diapazons ir gana plašs. Ja vidējās klases auto segmentā jau tad bija redzams, ka luksusa auto pēc ilgāka laika var maksāt tikpat cik parasta Toyota, tad šajā gadījumā tas nav uzreiz acīmredzams. Tāpēc ķersimies klāt salīdzinājumam, apskatot jaunus auto un pieņemot to vērtības kritumus saskaņā ar caredge.com datiem.

Jāsāk uzreiz ar komentāru, ka tik tiešām 3 luksusa klases džipiem ir vienādas īpašo piedāvājumu cenas. Tas tā ir tāpēc, lai nepārsniegtu valstī noteiktu slieksni un auto izmaksas, vienkārši runājot, varētu norakstīt uz firmu.

Tomēr galvenais secinājums kārtējo reizi ir tāds, ka augstākā atlikusī auto vērtība gan procentos, gan summā ir tieši Toyotai. Diezgan augsta atlikusī vērtība ir arī Lexus.

Arī šajā gadījumā, pērkot auto, mēs varam izdarīt skaidru izvēli – vērtības zudums nākamajos 10 gados 50 tūkstoši vai 29 tūkstoši.

Secinājumi

Ikdienas miljonāri izvēlas mazlietotus auto, jo var samazināt auto vērtības kritumu pat uz pusi, salīdzinot ar jauna auto iegādi.

Ikdienas miljonāri pērk uzticamus auto, piemēram Toyotas, jo to vērtība krīt lēnāk nekā citiem auto.

Ja naudas ir daudz, tad par šo var nedomāt un braukt, ar kādu vien auto kārojas. Taču, ja vēl esi turīguma būvēšanas procesā, tad auto izvēle mērķa sasniegšanu var pietuvināt vai attālināt.

____________________________________________

Atruna: visas auto vērtības ņemtas no ss.lv vai attiecīgo auto ražotāju dīleru mājaslapām 25.01.2021.

____________________________________________

Ja nepieciešams padoms vai konsultācija, ieskaties sadaļā Pakalpojumi!

____________________________________________

Lai nepalaistu garām jaunākos rakstus, pieraksties uz e-pastu saņemt iknedēļas newsletter. To var izdarīt lapas labajā pusē (uz datora) vai lapas pašā apakšā (telefoniem draudzīgajā versijā)

Dalies ar rakstu un komentē to šeit: