fbpx

Lauku mājas sapnis dārgajā kredītā

Iepriekšējā bloga rakstā 2.solis – dārgo kredītu pirmstermiņa atmaksa minēju, kādi, manuprāt, ir dārgie kredīti. Tie ir tādi kredīti, kuru gada likme pārsniedz 5%. Starp tādiem ir arī patēriņa kredīts.

Pirms nedēļas Facebook ziņu lentē parādījās šāds ieraksts no Luminor:

Ekrānšāviņš no Luminor Latvija Facebook lapas

Tātad, tiek piedāvāts pastāstīt, kā īstenot sapni un iegādāties lauku māju vērtībā līdz 12 000 eiro.

Spiežot uz linku, nonākam Luminor bankas mājaslapā bloga sadaļā

Ekrānšāviņš no Luminor bloga raksta

Tālāk rakstā tiek doti padomi, kur meklēt sludinājumus, kas jāņem vērā pērkot īpašumu un citi domu graudi.

Tomēr, kā redzam pievienotajā ekrānšāviņā, jau raksta pirmajās rindkopās, kā arī raksta labajā pusē ir redzams patiesais bloga raksta mērķis – saņemt patēriņa kredītu.

Manuprāt, pats princips saknē ir nepareizs. Māja laukos nav patēriņš, tāpēc to nevajadzētu pirkt patēriņa kredītā. Nekustamā īpašuma iegādei ir paredzēts hipotekārais kredīts, to arī šādos gadījumos vajadzētu izmantot.

Ja īpašuma vērtība ir par zemu hipotekārā kredīta prasībām vai bankas vienkārši šādiem objektiem nedod hipotekāros kredītus, tad šādas lauku mājas iegādei būtu jāizmanto tikai savi brīvie līdzekļi. Tam nevajadzētu izmantot dārgus patēriņa kredītus.

Ejam tālāk, spiežam uz pogas “Uzzini vairāk” zem uzraksta Patēriņa kredīts:

Ekrānšāviņš no Luminor mājas lapas sadaļas patēriņa kredīts

Šeit skaidri varam saprast, kāpēc Facebook ierakstā un bloga ierakstā bija minēta summa 12 000 eiro. Tā ir maksimālā summa, ko banka izsniedz patēriņa kredītā.

Cik šāds kredīts izmaksā tā ņēmējam?

Ekrānšāviņš no Luminor mājas lapas sadaļas patēriņa kredīts

Attēlā augstāk ir kredīta kalkulators no sadaļas patēriņa kredīts. Esmu izvēlējies kredīta izmantošanas mērķi: nekustamā īpašuma iegādei. Summu esmu izvēlējies maksimālo jeb 12 000 eiro, kā arī atmaksas termiņu norādījis ilgāko iespējamo jeb 60 mēneši jeb 5 gadi.

Ikmēneša maksājums šādam kredītam sanāk 267 eiro mēnesī. Kā norādīts kalkulatora apakšā, gada procentu likme ir 13.62% un kopējā atmaksājāmā summa ir 16 256 eiro.

Likme 13.62% viennozīmīgi atbilst manai definīcijai par dārgo kredītu. Tāpat jāņem vērā, ka procentos 5 gadu laikā samaksāsim trešo daļu no īpašuma vērtības.

Salīdzinājumam pievienoju hipotekārā kredīta maksājuma aprēķinu:

Ekrānšāviņš no Luminor mājas lapas sadaļas Hipotekārais kredīts

Summa tā pati – 12 000 eiro. Hipotekārā kredīta gadījumā ir nepieciešama pirmā iemaksa, pieņemsim 20% jeb 2400 eiro. Procentu likme esmu izvēlējis 3.5%, savukārt atmaksas termiņu 10 gadi.

Šādam kredītam ikmēneša maksājums sastādīs 95 eiro. 10 gadu laikā kopējā samaksātā summa būs 13 800 eiro.

4 256 eiro pārmaksa 5 gados vai 1 800 eiro pārmaksa 10 gados? Izvēle ir vienkārša!

Protams, te var sekot komentāri, ka bankas šādiem objektiem un ar šādām summām nedod hipotekāros kredītus. Tā, visticamāk, arī ir! Tas tikai vēlreiz apliecina to, ka šādi ojbekti ir jāpērk par uzkrātiem saviem līdzekļiem.

267 eiro bija patēriņa kredīta maksājums. Ja tādu pašu summu maksājam nevis kredītā, bet gan veicam uzkrājumu norēķinu kontā jeb vienkārši atliekam “malā” ik mēnesi, tad nepieciešamos 12 ooo eiro īpašuma iegādie būsim sakrājuši pēc 45 mēnešiem jeb 3 gadiem un 9 mēnešiem. Taču, ja nesanāk atlikt pa 267 eiro mēnesī šādam uzkrājumam, tad noteikti arī kredītu nevar atļauties. Tādā gadījumā nekādā veidā šādu pirkumu nevar atļauties.

Manuprāt, 3, 4, 5 vai pat 10 gadu uzkrājums mūža sapņa īstenošanai nav nekas ārprātējs. Tieši tāpēc to sauc par sapni un ilgstošu laiku veikt noteiktas darbības jeb uzkrāt ir tikai normāli, lai šādu sapni sasniegtu.

Tā nav, ka nebūtu variantu! Ir jāapskata pieejamās opcijas, jāizvērtē izmaksas, jāsaprot savas iespējas un jārīkojas atbilstoši.

Rezumējot, īpašuma iegādei izmantojam tikai hipotekāro kredītu ar likmi līdz 4-5% gadā. Nekādi patēriņa kredīti īpašuma iegādei!

P.S. šis nav “uzbrauciens” konkrēti Luminor. Visas bankas piedāvā patēriņa kredītus ar līdzīgiem nosacījumiem un augstākām vai zemākām likmēm. Luminor ieraksts iekrita manā Facebook ziņu lentē, tāpēc šoreiz Luminor izmantots tikai kā paraugs.

____________________________________________

Ja nepieciešams padoms vai konsultācija, ieskaties sadaļā Pakalpojumi!

Piesakies konsultācijai par kredītiem

____________________________________________

Lai nepalaistu garām jaunākos rakstus, pieraksties uz e-pastu saņemt iknedēļas newsletter. To var izdarīt lapas labajā pusē (uz datora) vai lapas pašā apakšā (telefoniem draudzīgajā versijā)

Dalies ar rakstu un komentē to šeit: