fbpx

Miljardieru klubs

Pirms pāris dienām noskatījos filmu Miljardieru klubs ( angliski Billionaire Boys Club)

Filma ir par jauniem puišiem, kuri, vēloties strauji nopelnīt un vēl straujāk kāpt pa dzīves kāpnēm, izveido piramīdas jeb Ponzi shēmu.

Viņi apsola garantētu ļoti lielu ienesīgumu īsā termiņā. Vienu vai vairākas reizes investoram šādu ienesīgumu nodrošinot (patiesībā ienesīgums nav gūts, bet gan peļņas procenti ir no citiem investoriem iegūtā nauda), investori sāk aizvien vairāk ticēt, atstāj savu ieguldījumu “augt” un iegulda papildus. Filmā pat ir gadījums, kurā ieguldītājs saka, ka iegulda visus uzkrājumus, t.sk. bērnu koledžas fondus un pat ir izņēmis otru hipotēku uz māju un aizņemtos līdzekļus iegulda šajā “iespējā”.

Protams, agrāk vai vēlāk piramīdai sākas problēmas. Parasti piramīda izbeidzas tajā brīdī, kad ieguldītāji sāk ņemt ārā savu naudu. Tad izrādās, ka nekādas naudas nav un patiesībā piramīdas veidotāji un augstāko līmeņu cilvēki ir vienkārši iedzīvojušies uz ieguldītāju rēķina.

Pēc filmas noskatīšanās vēlos dalīties ar vairākām atziņām.

Ļoti augsts garantēts ienesīgums

Tāds neeksistē!

Ir ieguldījumi ar augstu potenciālo ienesīgumu, taču tie nāk komplektā ar augstu risku daļu vai visu ieguldījumu zaudēt.

Ja kāds jums sola garantētu jebkādu ienesīgumu, tas jau ir pirmais signāls, ka no šāda ieguldījuma ir jāturas pa gabalu. Jo lielāks solītais garantētais ienesīgums, jo patiesībā bīstamāks ir ieguldījums. Jo augstāks garantētais ienesīgums, jo lielāka ir varbūtība, ka tiksiet apkrāpti un savus līdzekļus nekad vairs  neredzēsiet.

Jaunie veiksmīgie

Filmā ir attēlots brīdis, kurā viens no galvenajiem varoņiem sniedz prezentāciju potenciālajiem ieguldītājiem un kā vienu no viņu veiksmes faktoriem uzsver to, ka viņi visi ir jauni. Savu veiksmīgumu filmas gaitā viņi mēģina projicēt ar dārgiem auto, lepnu biroju, ļoti dārgiem apģērbiem un aksesuāriem, ekskluzīvu dzīvesvietu un kopumā nesamērojami dārgu dzīves veidu.

Mani novērojumi par jaunajiem veiksmīgajiem liecina, ka, ja gados jauns cilvēks brauc ar dārgu luksusa klases auto, ģērbjas ekskluzīvu brendu apģērbos un visādi citādi ar savu izskatu un darbībām mēģina apliecināt savu veiksmīgumu un turīgumu, tad 99% gadījumu šis cilvēks ir kādā no šīm kategorijām:

  1. Dārgu dzīvesveidu daļēji vai pilnā apmērā finansē vecāki
  2. Ir iesaistīts netīrās lietās, kurās ir raksturīga ātra un salīdzinoši viegla peļņa
  3. Ir jau salīdzinoši veiksmīgs, taču neprātīgi apietas ar savām personīgajām finansēm (lieli parādi, nav uzkrājumu, dzīvo no rokas mutē)

Nezinu, kāda ir jūsu attieksme pret šādiem cilvēkiem, taču es cenšos ar šādiem indivīdiem neielaisties ne sarunās, ne draudzībā, nemaz nerunājot par sadarbību biznesā.

Protams, ir atlikušais 1%. Tiešām eksistē tādi jaunie veiksmīgie, kas visu paši ir nopelnījuši un dzīvo attiecīgu dzīvesveidu, taču tas ir izņēmums, nevis noteikums.

Kurš vispār iekrīt uz nereāliem solījumiem?

Uz tiem vismaz reizi dzīvē iekrīt gandrīz ikviens.

Latvijā liela daļa sabiedrības zaudēja savus iekrājumus bankās un piramīdās deviņdesmitajos gados. To var norakstīt uz to, ka cilvēki bija nonākuši jaunā ekonomiskajā sistēmā un nesaprata tās pamatprincipus un tāpēc noticēja augstajiem procentiem. Tiem noticēja sabiedrība kopumā, tāpēc arī šo banku sabrukums bija tika sāpīgs trieciens.

Liekas, ka šādai pieredzei vajadzētu kalpot par piemēru un neļaut cilvēkiem turpmāk pieļaut līdzīgas kļūdas. Tomēr ik pa laikam uzrodas jaunas piramīdas, jauni fantastiski solījumi un cilvēki atkal un atkal iekrīt.

Pirms dažiem gadiem Latvijā parādījās piramīda, kurā populāri cilvēki, t.sk. Liene Greifāne aicināja piedalīties iespējā pelnīt ceļojot. Arī mani kāds draugs paaicināja līdzi uz tikšanos ar attālām paziņām, kuras par šo iespēju stāstīja un reklamēja. Man uzreiz bija skaidrs, ka tā ir piramīda, ka “loģika tur nestrādā” un no šiem cilvēkiem savā mūžā turēšos pa gabalu. Kopš tā laika par šo piramīdu neko neesmu dzirdējis.

Lūk, piemērs, kurā cilvēks dalās ar savu pieredzi, kā vienas ģimenes ietvaros vairākas reizes ir kāpts uz tiem pašiem grābekļiem un zaudēti ievērojami līdzekļi (neprasiet, kāpēc es zinu par šo interviju 😊)

Vēl pavisam nesen bija populāras piramīdas, kuras cilvēkus piesaistīja kriptovalūtu buma laikā. Arī tur cilvēki ir zaudējuši ievērojamas summas.

Pirms dažiem mēnešiem rakstīju par forex krāpniekiem, arī tajos gadījumos cilvēkiem tiek piesolīti nereāli augsti ienesīguma procenti, kas 99% gadījumu rezultējas ar pilnīgu ieguldījuma zaudējumu.

Tāpat esmu informēts par gadījumiem, kuros pēc līdzīgas shēmas cilvēki uzķeras uz instagramā reklamētām ieguldījumu stratēģijām un treidošanas signāliem.

Veidi, kādos krāpnieki atrod savus upurus, ir visdažādākie. Mūsu galvenais ierocis cīņā pret šādiem krāpniekiem ir veselais saprāts un kritiskā domāšana.

Kopsavilkums

Garantēts augsts ienesīgums neeksistē

Jaunie veiksmīgie 99% gadījumos patiesībā nav tādi, par kādiem tie izliekas

Veselais saprāts un kritiskā domāšana ir vienīgais ierocis cīņā pret krāpniekiem

____________________________________________

Ja nepieciešams padoms vai konsultācija, ieskaties sadaļā Pakalpojumi!

Piesakies konsultācijai par uzkrājumiem

____________________________________________

Dalies ar rakstu un komentē to šeit: