fbpx

Baiļu pārdevēji #1

“Tirgi sabruks!”, “Tuvojas nākamā krīze!”, “Lielākais tirgu sabrukums mūsu dzīvēs tuvojas!”

Šādus un līdzīgus citātus ik pa laikam var manīt dažādos virsrakstos. Parasti ar šādiem saukļiem un izsaucieniem “bārstās” cilvēki, kurus es saucu par baiļu pārdevējiem.

Protams, ne vienmēr šie cilvēki kļūdās. Parasti notiek šādi. Cilvēks izsaka skaļu prognozi, ka tirgi sabruks, laikā, kad citi par to neiedomājas un tirgi turpina iet uz augšu. Cilvēkam izrādās taisnība un tiešām tirgi sabrūk. Pēc tam mediji šo cilvēku regulāri aicina uz intervijā runāt par krīzēm, jo viņam taču bija taisnība. Parasti ir tā, ka šie cilvēki sola krīzi ne vienu reizi vien un ne vienu gadu vien. Ja pietiekami daudz gadus no vietas saka, ka tuvojas krīze, tad agrāk vai vēlāk šis apgalvojums piepildās.

Kāpēc šie cilvēki tā dara? Jo viņi tā pelna naudu! Pelna pārdodot grāmatas, seminārus, newsletterus un citus parakstīšanās servisus.

Dažreiz šiem cilvēkiem izdodas trāpīt. Nav arī tā, ka šie cilvēki būtu ļauni ( vismaz es tā pieņemu). Kā mēs visi zinām – bailes var labi pārdot! Ir viegli “uzrauties” uz šādiem baiļu pārdevējiem un pieņemt sasteigtus lēmumus, kas bieži būs nepareizie lēmuma ilgtermiņa turīguma veidošanā.

Ir daži, kas ir skaļāki par citiem. Tāpēc nolēmu izveidot rakstu mini sēriju, kurā jūs iepazīstināt ar dažiem no cilvēkiem, kurus es saucu par Baiļu pārdevējiem.

Lūk pirmais piemērs, Harijs Dents:

2019.gada augustā brīdina par Great Crash sākšanos 2020.gadā The Great Crash Begins in 2020

Satraucoši! Taču te ir video intervija 2017.gadā: Harry Dent | Heading for the Worst Downfall in Your Lifetime

Masveida aktīvu izpārdošanai vajadzēja sākties 2017.gadā.
2016.gada beigās Harijs teica, ka Dow Jones indekss varētu kristies par 17 000 punktiem (tobrīd 19 630)

Tajā pašā intervijā Harijs saka “I think it [Dow] is going to end up between 3000 and 5000 a couple years from now.” Šobrīd Dow Jones indekss ir ap 29500.

2015.gads HARRY DENT: Get your crash helmets ready

Ejam tālāk atpakaļ laikā – 2013.gads HARRY DENT: The US Has Gone Over The ‘Demographic Cliff’ And Markets Will Crash This Summer

2012.gads HARRY DENT: The ‘Baby Bust’ Is Sending The Dow To 3,000

2011.gads Dow Could Crash to 3,000 in 2013: Author

Vecākas ziņas jau ir grūtāk atrast, taču Harijs savu popularitāti iemantoja jau diezgan sen, rakstot grāmatas. Te dažas no tām:

Iespējams, Harijam būs taisnība un viņa prognozes piepildīsies par demogrāfijas ietekmi uz tirgiem, taču tas ir ilgtermiņā.

Ja būtu paklausīts Harijam un 2011.gadā pārdotas akciju pozīcijas vai būtu izvēlēta stratēģija atturētos no ieguldīšanas akciju tirgos, tad būtu nokavēts 9 gadus augošs tirgus.

Iespējams, Harijam ir taisnība un šogad sāksies Market Crash, bet, iespējams, vēl nesāksies un tirgi turpinās iet augstāk, vai svārstīsies un stagnēs esošajos līmeņos ilgstošu laiku. To precīzi neviens nezin!

Tieši tāpēc ir svarīgi neuzķerties uz baiļu pārdevējiem!

Ir jāizveido finanšu plāns, jāuzstāda mērķi un jāizvēlas instrumenti, kas ļaus sasniegt uzstādītos mērķus. Ja ir skaidrs, pārdomāts un pārliecinošs plāns, tad arī baiļu pārdevēju ziņojumi “slīdēs garām”.

____________________________________________

Ja nepieciešams padoms vai konsultācija, ieskaties sadaļā Pakalpojumi!

____________________________________________

Lai nepalaistu garām jaunākos rakstus, pieraksties uz e-pastu saņemt iknedēļas newsletter. To var izdarīt lapas labajā pusē (uz datora) vai lapas pašā apakšā (telefoniem draudzīgajā versijā)

Dalies ar rakstu un komentē to šeit: