fbpx

Ko darīt ar mantotu īpašumu?

Ko darīt ar mantotu nekustamo īpašumu? Manuprāt ir 4 varianti:

  1. Izmantot savām vajadzībām
  2. Neizmantot nekā
  3. Gūt ienākumus
  4. Pārdot

Mazliet plašāks skaidrojums katram no variantiem

1. Izmantot savām vajadzībām

Ja mantots ir dzīvoklis vai mantota ir māja, tad īpašuma izmantošana savām vajadzībām būs tā apdzīvošana. Ja mantota tiek vasarnīca, tad tā regulāri tiek izmantota. Ja mantota tiek lauksaimniecības zeme un/vai saimniecība, tad tās izmantošana un apsaimniekošana. Ja mantota tiek apbūves zeme, tad tās apbūve savām personīgajām vajadzībām.

2. Neizmantot nekā

Ir mantots īpašums, taču tas netiek izmantots. Mantotais dzīvoklis stāv tukšs, taču maksājumi (apsaimniekošana, apkure, elektrības pieslēgums, nekustamā īpašuma nodoklis) par to ir jāveic. Mantotā māja stāv tukša, taču maksājumi (elektrības pieslēgums, nekustamā īpašuma nodoklis, u.c.) ir jāveic, kā arī neapkurinātu māju “laika zobs” skar daudz spēcīgāk nekā apdzīvotu māju. Mantota vasarnīca stāv tukša, taču maksājumi jāveic.

Mantotā lauksaimniecības zeme atstāta atmatā, taču nekustamā īpašuma nodoklis jāmaksā un jārēķinās ar soda naudu par neizmantoto zemi. Mantotā apbūves zeme stāv neizmantota, taču nekustamā īpašuma nodoklis jāmaksā un zemes attīrīšanas izmaksas ar gadiem tikai pieaugs.

3. Gūt ienākumus

Mantot dzīvokli vai māju izīrēt. Vasarnīcu aktīvajā sezonā izīrēt. Lauksaimniecības zemi izīrēt citiem saimniekiem. Apbūves zemi izīrēt vidēja termiņa izmantošanai (tirdzniecība, auto plači, utt)

4. Pārdot

Mantoto īpašumu pārdoto un iegūtos līdzekļus izmantot citiem ieguldījumiem vai citu savu esošo kredītsaistību, ja tādas ir, segšanai.

Liekas nekas sarežģīts un viegli saprotams. Izdomājam, kurš variants attiecīgajā situācijā ir vispiemērotākais, un rīkojamies.

Uzreiz gan jāatzīmē, ka katrs gadījums ir individuāls. Mantojumā saņemtam īpašumam var būt atšķirīgi racionālākie pielietojumi atkarībā no mantojuma saņēmēja, tāpēc nav viena universāla padoma kā rīkoties ar mantotu īpašumu.

Gandrīz nekad racionāli nav izvēlēties 2.variantu. Bezdarbība vienmēr saistās ar tiešām izmaksām (nekustamā īpašuma nodoklis, u.c.) un netiešām izmaksām (nolietojums, aizaugšana).

Ļoti daudzos gadījumos racionālākā izvēle būtu īpašumu pārdot. Pārdošanā iegūtos līdzekļus var izmantot dažādi, t.sk.:

  • Pilnībā vai daļēji finansēt cita nekustamā īpašuma iegādi savai lietošanai
  • Segt parādsaistības, ja to nasta ir liela
  • Ieguldīt cita veida ieguldījumos, piemēram, finanšu tirgos

Vairāk par dažādām situācijām un kurš no variantiem attiecīgajā situācijā varētu būt racionālākais skaties video zemāk:

____________________________________________

Ja nepieciešams padoms vai konsultācija, ieskaties sadaļā Pakalpojumi!

____________________________________________

Lai nepalaistu garām jaunākos rakstus, pieraksties uz e-pastu saņemt iknedēļas newsletter. To var izdarīt lapas labajā pusē (uz datora) vai lapas pašā apakšā (telefoniem draudzīgajā versijā)