fbpx

Bez komisiju akciju tirdzniecība

Pirmkārt, jāsāk ar svarīgāko: neeksistē bezmaksas akciju tirdzniecība vai ieguldīšana!

Jā, var netikt piemērota komisija par pirkšanu vai pārdošanu, taču kaut kādā veidā pakalpojuma sniedzējs pelna.

Kāds pelna no lielas atšķirības starp bid/ask jeb pērk no klienta lēti un pārdod klientam dārgi.

Piemēram, kādas akcijas kotācija tirgū ir 10.00/10.05, šajā gadījumā bid/ask spread jep starpība ir 5 centi jeb 0.5% no summas. Var gadīties tā, ka bez komisiju tirdzniecības platformās šī atškirība ir augstāka. Nesaku, ka tā ir, bet var gadīties. Protams, ne katrs zinās un varēs pārliecināties, kādas ir tirgus cenas pie citiem brokeriem. Taču šādi diezgan viegli starpība var būt 1-2% augstas cenas akcijām un līdz pat vairākiem procentiem akcijām, kuru cena ir mērāma vien dažos dolāros vai pat centos.

Vēl var gadīties tā, ka bez komisiju platforma pārdod orderu plūsmu (order flow) dažādiem starpniekiem. Pēc tam šīs plūsmas pircējs pamanās “palīst” priekšā un nopirkt attiecīgo akciju lētāk un pārdot tev kā pircējam jau mazliet dārgāk. Tas viss notiek milisekundēs. Ja katrā atsevišķā darījumā starpība nebūs liela, tad ilgtermiņā starpība ir jūtama.

Vēl var būt tā, ka bez komisiju platforma tevis nopirktās akcijas aizdod citiem tirgus dalībniekiem un par to saņem labus procentus. Nopietnos brokeros pats klients var izvēlēties, vai ļaut platformai aizdot savas akcijas citiem tirgus dalībniekiem spekulāciju veikšanai un par to saņem atlīdzību, taču bez komisiju brokeros/platformās var būt tā, ka šo atlīdzību sev patur platforma.

Vēl var būt tā, ka platforma abonēšanas maksā ir iekļāvusi tirdzniecības izmaksas. Piemēram, ir ikmēneša abonēšanas maksa, kura ietver noteiktu pakalpojumu kopumu, t.sk. akciju tirdzniecību. Šādā gadījumā skaidri tiek pateikts, ka akciju tirdzniecība nav bez maksas. Katram darījumam var netikt piemērota komisija, taču maksa par pakalpojumu ir.

Un, protams, platformas un brokeri izmantos visdažādākos saukļus: “iekļaujošā ieguldīšana”, “ieguldīšanas demokratizācija”, “investēšanas iznešana plašākā sabiedrībā” utml. Tie visi ir tikai saukļi un mārketinga paņēmieni! Cilvēkiem ar nopietnu interesi par ieguldīšanu un investēšanu, risinājumi ir pieejami arī bez šādiem sloganiem.

Ir jāsaprot, ka neeksistē bezmaksas pakalpojumi!

Ja nav komisijas par darījuma veikšanu, tad platforma savu daļu paņem citā veidā. Tas var būt caur citām slēptām “komisijām” vai kāds no manis minētajiem veidiem vai visi kopā.

Pamatojoties uz līdzšinējo pieredzi, secinu, ka vislabāk ir izvēlēties tādu pakalpojuma sniedzēju, kur ir skaidri atrunātas komisijas un klients zina, par ko maksā.

Ja kāds saka, ka tas ir bezmaksas, tad tā nav! Gluži tāpat kā ar citiem pakalpojumiem mūsu dzīvē.

No vienas puses mēs bez maksas izmantojam Google meklētāju, mēs nemaksājam par katru veikto meklējumu. Taču mēs par šo pakalpojumu samaksājam dodot Google piekļuvi saviem datiem, kurus Google izmanto, lai mums parādītu tādas reklāmas, kas mums varētu būt visaktuālākās.

Tieši tāpat ir ar Facebook. Un vēl daudziem citiem pakalpojumiem, par kuriem tiešā veidā mēs nemaksājam, taču maksājam netieši.

Vēlreiz atgādinu: neeksistē bezmaksas pakalpojumi! Un neeksistē bezmaksas akciju tirdzniecība un ieguldīšana!

____________________________________________

Ja nepieciešams padoms vai konsultācija, ieskaties sadaļā Pakalpojumi!

____________________________________________

Lai nepalaistu garām jaunākos rakstus, pieraksties uz e-pastu saņemt iknedēļas newsletter. To var izdarīt lapas labajā pusē (uz datora) vai lapas pašā apakšā (telefoniem draudzīgajā versijā)

Dalies ar rakstu un komentē to šeit: