fbpx

Apgrieztā ienesīguma līkne

Normālos tirgus un ekonomikas apstākļos ienesīguma līkne ir augšupejoša. Tas nozīmē, ka par ilgāka termiņa obligācijām ir augstāks ienesīgums nekā īsāka termiņa obligācijām.

Attēlā augstāk ir attēlotas ASV valsts parādzīmju ienesīguma līknes. Raustītā blāvā līnija ir ienesīguma līkne 2016.gada 1.janvārī, tad tā bija normāla jeb īstermiņa parādzīmes deva zemu ienesīgumu, bet ilgāka termiņa parādzīmes deva augstāku ienesīgumu.

Spilgti zaļā līnija ir ienesīguma līkne uz šo brīdi. Var novērot, ka 3 mēnešu parādzīmju ienesīgums ir augstāks nekā pat 10 gadu parādzīmēm.

Šāda situācija parasti ir novērojama tad, kad investori kļūst bažīgi par finanšu tirgus stāvokli un vēlas iegādāties drošus vērtspapīrus, tipiski valstu parādzīmes ar vidēju līdz garu termiņu. Palielinās pieprasījums pēc tām, pieaug to cena un krītas to ienesīgums.

Vēsturiski ienesīguma līknes apgriešanās ir kalpojusi kā savlaicīgs signāls nākošajai recesijai. Iepriekšējās 2 lielās korekcijas ASV akciju tirgos sekoja pēc tam, kad 2 gadu ASV valsts parādzīmju ienesīgums bija augstāks nekā 10 gadu(attēlā zemāk)

Šobrīd līdz tam vēl neesam nonākuši. 10 gadu ienesīgums ir par 22 bāzes punktiem augstāks nekā 2 gadu ienesīgums.

Taču cita aina paveras, ja aplūko 3 mēnešu un 10 gadu ienesīguma atšķirības.

3 mēnešu parādzīmju ienesīgums jau 2 mēnešus ir augstāks par 10 gadu parādzīmju ienesīgumu. Kas vēsturiski ir noticis pēc ienesīguma līknes apgriešanās?

Pirmajā kolonnā no kreisās puses ir mēnesis un gads, kad notika līknes apgriešanās. Pēc līknes apgriešanās akciju tirgi ir turpinājuši iet augstāk vēl kādu laiku, tas ir attēlots B kolonnā(akciju tirgus pīķis), savukārt recesijas sākums ir attēlots C kolonnā.

Vidēji 10 mēnešus pēc līknes apgriešanās akciju tirgi sasniedza savu pīķi, tomēr jāņem vērā, ka ir liels diapazons starp 3 mēnešiem un 19 mēnešiem. Pēc tam vidēji pēc 5 mēnešiem sekoja recesija.

Starp līknes apgriešanos un recesijas sākumu vidēji ir bijuši 15 mēneši. Līkne apgriezās pirms 2 mēnešiem, kas ļautu pieņemt, ka nākamā recesija ir sagaidāma pēc 13 mēnešiem jeb mazliet vairāk nekā gada. Te ir svarīgi piebilst, ka šie ir vidējie rādītāji un gandrīz nekad dzīvē nekas nenotiek vidēji. Īsākais periods bija 9 mēneši un garākais bija 25 mēneši, kas ļautu pieņemt, ka nākamā recesija varētu sākties pēc 7-23 mēnešiem.

Beigās vēl vēlos piebilst, ka likmes apgriešanās pati par sevi neizraisa recesijas. Tas ir viens no simptomiem. Var notikt arī tā, ka recesija neseko tuvākajā laikā un turpinās pieaugums vēl vairākus gadus.

Tomēr, ņemot vērā vēsturiskos datus un šodienas situāciju, ir vērts būt piesardzīgiem.

Atruna: Augstāk rakstītais ir tikai un vienīgi mans personīgais viedoklis un nav uzskatāms kā aicinājums vai rekomendācija veikt vai neveikt kādas konkrētas investīcijas. Investīciju lēmumi ir katra paša ziņā.

____________________________________________

Ja nepieciešams padoms vai konsultācija, ieskaties sadaļā Pakalpojumi!

____________________________________________

Lai nepalaistu garām jaunākos rakstus, pieraksties uz e-pastu saņemt iknedēļas newsletter. To var izdarīt lapas labajā pusē (uz datora) vai lapas pašā apakšā (telefoniem draudzīgajā versijā)

Dalies ar rakstu un komentē to šeit: