fbpx

0.58 EUR/km jeb manas auto izmaksas

Pagājušā gada maijā uzrakstīju blogā rakstu Auto izmaksas. Pāris mēnešus vēlāk iegādājos sev auto. Mēdz teikt, ka auto īpašniekam ir 2 laimīgās dienas – pirmā, kad nopērk auto, un otrā, kad to pārdod. Šomēnes auto pārdevu. Tāpēc nolēmu savilkt kopā skaitļus un izrēķināt, cik man izmaksāja auto.

Auto pirku mazlietotu ar domu, ka lielais sākotnējās vērtības zudums jau ir aiz muguras. Tāpat bija svarīgi, lai auto pēc iespējas retāk būtu jāved uz servisu, ideālajā gadījumā tikai uz apkopēm. Protams, svarīga bija arī iegādes cena.

Tā rezultātā nonācu pie pusotra gada veca Ford Focus ar 20 500 km nobraukumu. Iegādājos to no dīlera, izmantojot operatīvo līzingu.

Auto lietošanas periodā bija sekojošas izmaksas:

Vērtības zudums1491
Līzinga noformēšanas komisija194,87
Apdrošināšana522,03
Degviela609,7
Riepas360
Pagarinātā garantija250
Sods30
Citi80
Skate72
Procenti180
Kopā3669,6

Daži paskaidrojumi. Vērtības zudums ir starpība starp auto iegādes cenu un pārdošanas cenu. Visā auto lietošanas periodā nobraucu 6500 km. Degvielu ēda ap 7 litriem uz 100 km, lēju 98.benzīnu, aprēķinos izmantoju šodienas CircleK cenu 1.34 EUR par litru. Papildus iegādājos garantiju līdz auto 5 gadu vecumam. Saņēmu 1 sodu 30 EUR vērtībā par nepareizu auto novietošanu. Citi sadaļā ir iekļauta auto stāvēšana maksas stāvvietās, mazgāšana utml.

Kopējās izmaksas auto lietošanas periodā bija 3 669.60 EUR. Nobraucu 6500 km. Attiecīgi izmaksas uz vienu nobraukto kilometru bija 0.58 EUR.

Pats par sevi, iespējams, šis skaitlis neko daudz neizsaka. Tāpēc jautrības labad ir vērts to apskatīt konkrētos braucienos.

Ik pa laikam braucu no Rīgas uz Lielvārdi un atpakaļ. Kopējais attālums 120 km. Ja rēķina tikai degvielas izmaksas 7*1.2*1.34=11.26 EUR. Ja parēķina visas izmaksas 120 km * 0.58= 69.6 EUR

Biju aizbraucis arī līdz Viļņai. Turp-atpakaļ ap 600 km, kopējās izmaksas 600*0.58=348 EUR Pie šādas summas brauciens ar autobusu škiet ļoti pievilcīgs 🙂

Kādas ir alternatīvas?

Carguru auto noma uz diennakti maksā 49.99 EUR, iekļauti 100 km. Viens km izmaksā nepilnus 0.50 EUR. Katrs nākamais km 0.15 EUR.

Taksis ar ekonomisko tarifu maksā 0.36EUR/km + iekāpšana+laiks. Kopumā varētu būtu diezgan tuvu manām auto izmaksām.

Secinājumus var izdarīt katrs pats, dārgi vai lēti, ērti vai izdevīgi, utt. Es esmu apzinājis, cik man izmaksāja auto, un šie aprēķini noteikti palīdzēs nākotnē pieņemt prātīgus lēmumus. Vai, ja ne prātīgus lēmums, tad vismaz es apzināšos, cik man izmaksā braukšana ar savu auto.

Jāpiebilst, ka šis auto manā dzīvē spēlēja ļoti nozīmīgu lomu. Laikā, kad pārvietojos ar šo auto, iepazinos ar savu topošo sievu. Bija iespēja braukt uz randiņiem, aizbraukt pakaļ vēlos vakaros. Auto man bija pieejams vienmēr un uzreiz, kas manas dzīvesvietas dēļ nebūtu bijis iespējams ar Carguru. Šo aspektu naudā aprēķināt nav iespējams. Tieši tāpēc es par savām auto izmaksām nepārdzīvoju, bet gan pieņemu zināšanai.

Arī šobrīd neesmu palicis bez auto. Mums ir mazs, ekonomisks, mazlietots auto. Braucam pārsvarā brīvdienās un dažreiz vakaros. Izmaksas zinām un esam ar tām vairāk nekā apmierināti.

Tāda nu bija mana pieredze ar auto un tā faktiskajām izmaksām. Vai jau aprēķināji sava auto izmaksas uz 1 km?

____________________________________________

Ja nepieciešams padoms vai konsultācija, ieskaties sadaļā Pakalpojumi!

____________________________________________

Lai nepalaistu garām jaunākos rakstus, pieraksties uz e-pastu saņemt iknedēļas newsletter. To var izdarīt lapas labajā pusē (uz datora) vai lapas pašā apakšā (telefoniem draudzīgajā versijā)

Dalies ar rakstu un komentē to šeit: