fbpx

Kur ir korekcija?

Nesen J.P.Morgan Asset Managment publicēja 3.ceturkšņa Guide to the Markets. Dažas pārdomas un attēli pēc iepazīšanās ar izvērsto materiālu.

Vidējā ekonomikas ekspansija ilgst 48 mēnešus

Ekspansija, kurā atrodamies šobrīd, ilgst jau 120 mēnešus jeb 10 gadus vidējo 4 gadu vietā.

ASV bezdarba līmenis ir zemākajos līmeņos kopš sešdesmitajiem gadiem. 50 gadu vidējais bezdarba līmenis ir 6.2%, šobrīd tas ir 3.6%.

S&P 500 indekss kopš zemākā punkta ir pieaudzis par 335%, iepriekšējās divās ekspansijās tas pieauga par 106% un 101%.

Skatoties uz augšējiem 3 grafikiem, var rasties sajūta, ka tūlīt, tūlīt jau būs korekcija. Kādu korekciju gaidīt, vadoties pēc vēsturiskajiem datiem?

Kopš otrā pasaules kara ir uzskaitītas 10 recesijas. Vidēji S&P 500 indekss šajās recesijās kritās vērtībā par 30%, pēdējā recesijā pat par 57%, bet 1953.gadā tikai par 15%. Pirmajā attēlā jau varējām redzēt, ka vidēji recesija ilgst 15 mēnešus.

Tomēr, ja paskatāmies uz S&P 500 indeksa log grafiku periodā kopš 1900.gada, tad šībrīža ekspansija nešķiet nekas unikāls.

Var novērot vairākus ilgstošus posmus ar zemu izaugsmi, kam seko augsta un ilgstoša izaugsme. Tā piemēram pēc Vjetnamas kara varēja novērot gandrīz 20 gadu izaugsmi ar salīdzinoši nelieliem satricinājumiem.

Ja nu šodien esam līdzīgā situācijā un esošā ekspansija ir tikai viduspunktā?

Vadoties pēc pirmajiem 3 grafikiem, iespējams, gribas pārdot visu un sēdēt drošībā līdz nākamajai korekcijai. Bet, ja nu līdz nākamajai nopietnajai korekcijai ir vairāki gadi vai pat desmitgade? Ne tikai inflācija apēdīs kapitāla pirktspēju, bet būs palaista garām iespēja kapitālam pelnīt un vairoties.

Ja sāk meklēt, tad internets ir pilns ar korekcijas un krīzes bļāvējiem. Ja tādu atrodiet, pameklējiet, ko tie ir teikuši pirms 2, 5 un 8 gadiem. Lielākā daļa arī iepriekšējos gados ir teikuši, ka korekcija nāk. Un šiem bļāvējiem ik pa laikam ir taisnība. Taču, ja būtu noticēts viņiem pirms 5 gadiem, tad būtu palaists garām ievērojams ASV akciju tirgus pieaugums.

Kapitālam ir jādod iespēja pelnīt, tas nozīmē ieguldīt to riska aktīvos. Sēžot “maliņā” drošībā nopelnīt nesanāks. Bet tas arī nenozīmē, ka šodien ir jāmetas iekšā tirgos.

Atruna: Augstāk rakstītais ir tikai un vienīgi mans personīgais viedoklis un nav uzskatāms kā aicinājums vai rekomendācija veikt vai neveikt kādas konkrētas investīcijas. Investīciju lēmumi ir katra paša ziņā.

____________________________________________

Ja nepieciešams padoms vai konsultācija, ieskaties sadaļā Pakalpojumi!

____________________________________________

Lai nepalaistu garām jaunākos rakstus, pieraksties uz e-pastu saņemt iknedēļas newsletter. To var izdarīt lapas labajā pusē (uz datora) vai lapas pašā apakšā (telefoniem draudzīgajā versijā)

Dalies ar rakstu un komentē to šeit: