fbpx

Laiks un uzkrājumi

Labdien, dārgais lasītāj!

Pirms aptuveni 5 gadiem aktīvāk sāku dot personīgo finanšu padomus tuviniekiem un draugiem, kuri tos bija gatavi uzklausīt. Grūti noticēt, cik ātri ir paskrējis laiks. Kāpēc par laiku šodien runāju un kāpēc nozīmīgi ir 5 gadi?

Agrāk dzīvības apdrošināšanai ar uzkrājumu minimālas termiņš bija 5 gadi, lai saņemtu nodokļu atmaksu.

Ja uzkrājumu veidošanu pēc maniem ieteikumiem cilvēki sāka veikt pirms aptuveni 5 gadiem, tad jau diezgan drīz būs pienācis termiņš, kad varēs saņemt uzkrāto summu.

Protams, katram ienākumi ir atšķirīga līmeņa, tomēr jebkuram, kurš veica uzkrājumus 5 gadus pēc kārtas 10% apmērā no bruto algas, uz šo brīdi ir izveidojies diezgan solīds uzkrājums attiecībā pret ienākumiem.

Daži teorētiski piemēri:

Ar 1000 eiro bruto algu mēnesī un 10% uzkrājumu no bruto algas katru mēnesi uzkrājumiem tiktu novirzīti 100 eiro jeb 1200 eiro gadā. Pēc 5 gadiem kopā būtu uzkrāti 6000 eiro. Papildus būtu saņemta iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) atmaksa 1200 eiro apmērā. Pieņemot, ka arī šie līdzekļi nav iztērēti un uzkrājums nav bijis īpaši pelnošs, bet ir saglabājis iemaksāto vērtību, kopējā uzkrājumu summa ir 7200 eiro. Tā nebūt nav maza summa 1000 eiro bruto jeb apmēram 700 eiro neto algai.

Ar 4000 eiro bruto algu mēnesī uzkrājumiem gadā tiktu novirzīti 4800 eiro. Pēc 5 gadiem būtu uzkrāti 24000 eiro un nodokļu atmaksā saņemti 4800 eiro, kopā 28800 eiro. Šāds uzkrājumu līmenis nav tālu no tā, lai varētu sākt veidot nopietnu investīciju portfeli ilgtermiņa investīcijām.

Tikpat ātri paies nākamie 5 gadi. 1000 eiro algas saņēmēja uzkrājumi jau būs gandrīz 15000 eiro, bet 4000 eiro algas saņēmēja uzkrājumi būs tuvu 60000 eiro. Faktiski summām būtu jābūt vēl lielākām, jo pieaugot atalgojumumam un tam ir tendence ilgtermiņā pieaugt, būtu jāpieaug arī uzkrājumiem novirzītajām summām.

Pie tam 10% no bruto algas, manuprāt, ir pats, pats minimums, ko jebkuram vajadzētu novirzīti uzkrājumiem. 20% no bruto jeb 25-30% no neto būtu ambiciozs, taču labs un sasniedzams mērķis.

Galvenais izdošanās faktors ir regulāra uzkrājumu veikšana. Katru mēnesi pēc algas vai ienākumu saņemšanas attiecīgo summu novirzīt uzkrājumiem.

Jau 2 mēnešus esam jaunajā gadā. Tieši šis ir laiks sākt vai atsākt uzkrājumu veidošanu.

Lielus un regulārus uzkrājumus vēlot,

Kaspars

____________________________________________

Ja nepieciešams padoms vai konsultācija, ieskaties sadaļā Pakalpojumi!

Piesakies konsultācijai par uzkrājumiem