fbpx

Kredīta pirmstermiņa atmaksa: Patēriņa kredīts

Turpinot iesākto tēmu par Kredītu pirmstermiņa atmaksu, šajā ierakstā aplūkoju plašo patēriņa kredītu tēmu. Es tajā iekļauju gan patēriņa kredītu naudā, gan preču pirkšanu kredītā un nomaksā.

Iesāksim ar vienu spilgtu piemēru. Nesen iznāca jaunākais Apple telefons iPhone 7. Aplūkojot tā lētāko versiju jeb iPhone 7 (32gb) tā cena lielākoties ir 769 eiro. Vispirms jāsāk ar to, ka ja nevarat vienkārši ieiet veikalā un šādu ierīci nopirkt, neizmantojot aizņemtus līdzekļus, tātad šādu ierīci atļauties NEVARAT! Punkts!

Ja nu tomēr ir vēlme iegādāties uz nomaksu jeb kredītā preci, ko nevarat atļauties, svarīgi ir apzināties, cik beigās šāda ierīce izmaksā. Tātad par pirkuma summu tiek pieņemts 769 eiro, nomaksas termiņš 2 gadi.

Šodien, 2016.g.8.oktobrī attiecīgo uzņēmumu vietnēs redzēju šādus piedāvājumus:

LMT: Atvērtais līgums 36 eiro mēnesī, 24 maksājumi = 864 eiro

Tele2: Uz nomaksu 31.99 eiro mēnesī, 24 maksājumi = 767,76 eiro

1a.lv: līzinga maksājums 41.87 eiro mēnesī, 24 maksājumi = 1004.68 eiro

Capital.lv: līzinga maksājums 46.65 eiro mēnesī, 24 maksājumi = 1119.6 eiro.

Kā redzam, lielākajā daļā variantu par ierīci ievērojami tiek pārmaksāts. Pēdējā variantā tiek pārmaksāti 350 eiro jeb 45% no pirkuma vērtības.

Un tagad ir jāatbild uz jautājumu:

Vai tiešām varat atļauties iegādāties iekārtu, kuras iegādei nepietiek līdzekļu (ja tiek ņemts kredīts), un esat gatavs par to vēl pārmaksāt līdz pat 45%?

Tādus pašus aprēķinus var veikt par jebkuru citu preci, kuru var iegādāties uz nomaksu vai kredītā.

Protams, ka ir preces, tai skaitā elektronika, kas mūsdienās ir kļuvusi par dzīves nepieciešamību. Tomēr pateicoties brīvajam tirgum, mums ir pieejamas visdažādākās alternatīvas. Argumentus par brendu un tā prestižu kā pamatojumu ierīces iegādei, lūdzu, neizmantot vispār kamēr attiecīgo pirkumu nespējat veikt, norēķinoties par to uzreiz. Kad spējat to atļauties, tad jau tā ir brīva izvēle, taču līdz tam tā ir ignorance.

Līdz šim nebiju īpaši apskatījis tā saucamos “ātros kredītus”. To arī neplānoju darīt tagad. Tur nav ko salīdzināt un analizēt! Tos izmantot nevajag! Šādu kredītu izsniedzējus es nevainoju, jo šāds piedāvājums pastāv, kamēr ir pieprasījums. Ja esat šāda kredītu izmantotājs, tad ne par kādam investīcijām vai ieguldījumiem nedrīkst domāt! Kamēr izmantojat šādus kredītus, vienīgā prioritāte ir šādu kredītu atdošana un rezerves izveidošana, lai šādi kredīti nebūtu jāņem vēlreiz.

____________________________________________

Ja nepieciešams padoms vai konsultācija, ieskaties sadaļā Pakalpojumi!

Piesakies konsultācijai par kredītiem