fbpx

Kredītu pirmstermiņa atmaksa

Ierakstā Pirmie soļi uzskaitīju vairākus soļus, kas ir jāveic pirms var sākt apsvērt investīcijas. Kā otro soli minēju kredītu pirmstermiņa atmaksu.

Šoreiz nav runa par hipotekāro kredītu vai auto līzingu tādam auto, kas ir absolūta nepieciešamība. Runa ir par visiem pārējiem kredītiem, par patēriņa kredītiem, par kredītiem ar % likmēm virs 5% gadā, par kredītkaršu kredītlimitiem, par precēm uz nomaksu, par līzingiem tādiem auto, kas vairāk kalpo kā ekstra un nevis kā nepieciešamība, par ātrajiem kredītiem.

Pēc iepriekšējās rindkopas noskaņas ir jābūt skaidram, ka šādi kredīti nav vēlami un atbalstāmi. Tie liecina gan par vāju finansiālo stāvokli, gan zemu zināšanu līmeni par finansēm kā tādām un nereti arī liecina par vāju raksturu.

Skatoties no filozofiskā skatu punkta ikviens kredīts cilvēka brīvību ierobežo. Ir jāveic kredīta maksājumi, tātad ir jābūt regulāriem ienākumiem. Nereti kredīta maksājumi ir tik lieli, ka tiek dzīvots no algas līdz algai un kopsummā pat īsākais ienākumu regularitātes pārrāvums var radīt ievērojamas problēmas, t.sk. paaugstinātu stresa līmeni, kavētus kredītu maksājumus un attiecīgi pieaugošas kredītsaistības kavējuma sankciju rezultātā.

Ja nevar nopirkt iekāroto preci skaidrā naudā, tad šo preci nevar atļauties un tā nav jāpērk!

Jā, tas attiecas arī uz jauniem telefoniem nomaksā, t.sk. jaunākie iPhone, Samsung utt. Ja nevar uzreiz iztērēt no 700 eiro uz augšu par jaunu iPhone, tātad šādu telefonu atļauties NEVAR!

“Un ko darīt, ja pēkšņi salūzt ledusskapis un vajag jaunu?” Tieši šādam nolūkam tiek veidots uzkrājums neparedzētiem gadījumiem, kā jau minēju iepriekšējā ierakstā.

Ja nu tomēr ir šādas kredītsaistības, tad ar tām pēc iespējas ātrāk ir jātiek galā. Kredītu pirmstermiņa atmaksa gan atbrīvos finansiālos resursus, gan ļaus sajusties komfortablāk un tik ļoti neuztraukties par ienākumu regularitāti.

Kā šo procesu sākt?

No sākuma ir precīzi jāapzinās, kādas ir aktuālās kredītsaistības. Cik liels ir katrs kredīts? Kāda ir katra kredīta procentu likme? Kāds ir kredīta atmaksas grafiks?

Pēc situācijas apzināšanās ir jāsāk ar dārgākā kredīta atmaksu. Runa ir par gada procentu likmi. Jo augstāka procentu likme, jo steidzamāk šāds kredīts ir jāatmaksā.

Visticamāk visdārgākie kredīti būs tā saucamie “ātrie kredīti”, tiem sekos visdažādākie patēriņa kredīti, preču iegāde uz nomaksu un lietotu auto līzings.

Saliekot visu uz papīra un sarēķinot atmaksājamās summas un nepieciešamo laiku, var gadīties, ka, lai veiksmīgi atbrīvotos no liekajām kredītsaistībām, ir nepieciešami vairāki gadi. Krist izmisumā nevajag, jo šis ir patiesības mirklis, kurā tiek atklāts, cik lielā bedrē esat. Pozitīvi ir tas, ka no šīs bedres var tikt ārā.

Ja šādu kredītu un saistību nav, Es jūs apsveicu! Varat virzīties pie nākamajiem soļiem sava finansiālā stāvokļa uzlabošanā.

Atsevišķi piemēri ir aplūkoti šajos ierakstos:

Kredīta pirmstermiņa atmaksa: Auto kredīts

Kredīta pirmstermiņa atmaksa: Patēriņa kredīts

____________________________________________

Ja nepieciešams padoms vai konsultācija, ieskaties sadaļā Pakalpojumi!

Piesakies konsultācijai par kredītiem

____________________________________________

Lai nepalaistu garām jaunākos rakstus, pieraksties uz e-pastu saņemt iknedēļas newsletter. To var izdarīt lapas labajā pusē (uz datora) vai lapas pašā apakšā (telefoniem draudzīgajā versijā)

Dalies ar rakstu un komentē to šeit: