fbpx

Kur ieguldīt?

Nereti sarunas ar visdažādākajiem cilvēkiem noved pie jautājuma: “Kur ieguldīt?”

Visvienkāršāk būtu ieteikt kādu pārgudru, sarežģītu un komisijām piesātinātu uzkrājumu/investīciju instrumentu, no kā pārdošanas tiktu gūts personīgs labums.

Pēc šādas atbildes vairs nevajadzētu būt šaubām, ka tas nav labākais un cilvēka interesēm un vajadzībām atbilstošs risinājums. Bieži tieši tādus risinājums piedāvā banku, brokeru, apdrošināšanu un citu uzņēmumu pārstāvji.

Kā neiekrist šādos slazdos? Jautājums ir vienkāršs, taču vienkāršas atbildes uz to nav. Realitātē ne visiem pietiek laiks un pacietība iedziļināties piedāvājumu detaļās, taču, uzdodot pāris jautājumus, var noprast kā interesēs piedāvātājs patiešām darbojas.

Ja esat bankā un izpalīdzīgā bankas darbiniece apjautājas: “Vai esat dzirdējis par mūsu investīciju piedāvājumiem?” Variet būt droši, ka sekos pārdošanas mēģinājums.

Pēc piedāvājuma uzklausīšanas es ieteiktu pajautāt: “Cik daudz Jūs esat ieguldījusi šajā piedāvājumā?” Pēc piedāvātājas reakcijas momentāni būs noprotams vai tālāk seko godīgi un klienta interesēm atbilstoši nodomi vai arī tikai vēlme pārdot un nopelnīt komisiju/izpildīt plānu.

Ja seko noliedzoša atbilde, tad var uzdot nākamo jautājumu: “Ok, skaidrs, nav problēmu, taču kā un kur Jūs ieguldāt savus brīvos līdzekļus?” Protams, nevajadzētu sagaidīt, ka tiks nosaukti precīzi investīciju un uzkrājumu rīki, taču galvenais būtu noskaidrot to, vai produkta piedāvātājs pats ir zinošs un vai viņš spēj novērtēt klienta vajadzības un piedāvāt atbilstošākos risinājumus.

Mēs esam pieraduši, ka automašīnas labo pieredzējuši mehāniķi, caurules maina arodu pieprotoši santehniķi. Tad kāpēc citādāk vajadzētu būt ar investīcijām/uzkrājumiem/ieguldījumiem?

Ja pretī esošais piedāvātājs nerada pārliecību par savu pieredzi un zināšanām, nevajag kautrēties palūgt konsultāciju ar iestādes labāko speciālistu. Pēc šāda pieprasījuma turpmāk tiks izrādīta daudz lielāka rūpība un iedziļināšanās konkrētajā situācijā, piedāvājot ieguldījumu iespējas. (Tā vismaz vajadzētu būt!)

Ja šāds lūgums tiek noraidīts, tam par pamatu var būt 2 izskaidrojumi:

Pirmkārt, iemesls īstenībā nav svarīgs. Uzņēmums nav spējīgs darboties klienta interesēs un nav uz šādiem principiem izveidojis darbības modeli. Šādā gadījumā ir jāvēršas pie tāda pakalpojumu sniedzēja, kas iedziļināsies, parūpēsies un piedāvās tiešām atbilstošāko pakalpojumu.

Otrkārt, brīvo līdzekļu apjoms nav pietiekams, lai uzņēmums tērētu dārgos cilvēkresursus. Šādā gadījumā nav jāapvainojas. Šis ir godīguma brīdis. Ir jāapzinās, ka ar salīdzinoši nelielām summām ir ļoti maz investīciju/ieguldījumu iespēju, kas tiešām strādātu ieguldītāja interesēs.

Raksta esence:

Sadarbojies tikai ar profesionāli, kurš izmanto un perfekti pārzina piedāvātos pakalpojumus! Nekautrējies jautāt! Ja kāda no piedāvājuma detaļām nav līdz galam skaidra, visticamāk, šāds instruments nav piemērots ieguldīšanai un tas atklāti ir jāpasaka! Pie mazākajām šaubām par piedāvātājas godīgumu, patiesumu vai īstenajām interesēm, atsakies no piedāvājuma!

____________________________________________

Ja nepieciešams padoms vai konsultācija, ieskaties sadaļā Pakalpojumi!

Piesakies konsultācijai par uzkrājumiem

____________________________________________

Lai nepalaistu garām jaunākos rakstus, pieraksties uz e-pastu saņemt iknedēļas newsletter. To var izdarīt lapas labajā pusē (uz datora) vai lapas pašā apakšā (telefoniem draudzīgajā versijā)

Dalies ar rakstu un komentē to šeit: